Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru unime

UNÍME, unimi, s. f. (Înv.) 1. Cantitate abstractă considerată ca cifră elementară și care servește la formarea unui număr compus din mai multe cifre; (în sistemul zecimal) fiecare dintre cifrele de la 1 la 9; unitate. 2. Notă muzicală întreagă. – Un + suf. -ime.
UNÍME, unimi, s. f. 1. Cantitate abstractă considerată ca cifră elementară și care servește la formarea unui număr compus din mai multe cifre; (în sistemul zecimal) fiecare dintre cifrele de la l la 9; unitate. 2. Notă muzicală întreagă. – Un + suf. -ime.
UNÍME s. f. 1. Cantitate abstractă, considerată ca număr elementar și care servește la formarea unui alt număr, compus din mai multe cifre; (în sistemul zecimal) cifrele de la 1 la 9; unitate. 2. Notă muzicală întreagă. 3. (Învechit) Tot unitar, unitate. Lotul este o unime agricolă indivizibilă. GHICA, S. 547.
uníme (înv.) s. f., g.-d. art. unímii; pl. uními
uníme s. f., g.-d. art. unímii; pl. uními
UNÍME s. (MAT.) unitate.
UNÍME ~i f. 1) Element abstract, care exprimă o cantitate elementară și servește la formarea numerelor compuse. 2) (în sistemul zecimal) Fiecare dintre numerele de la unu la nouă inclusiv; unitate. 3) muz. Notă întreagă. /unu + suf. ~ime
unime f. unitate.
uníme f. (d. unu). Unitate, număr care nu se maĭ împarte. La socotelĭ, număr maĭ mic de cît zece.
UNIME s. (MAT.) unitate.

Unime dex online | sinonim

Unime definitie

Intrare: unime
unime substantiv feminin