Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru unelti

UNELT├Ź, uneltesc, vb. IV. Tranz. A preg─âti ├«n ascuns, a pune la cale, a urzi o ac╚Ťiune reprobabil─â ├«mpotriva cuiva sau pentru a ob╚Ťine ceva; a complota. ÔÇô Din unealt─â.
UNELT├Ź, uneltesc, vb. IV. Tranz. A preg─âti ├«n ascuns, a pune la cale, a urzi o ac╚Ťiune reprobabil─â ├«mpotriva cuiva sau pentru a ob╚Ťine ceva; a complota. ÔÇô Din unealt─â.
UNELT├Ź, uneltesc, vb. IV. Tranz. 1. (Folosit ╚Öi absolut) A preg─âti ├«n ascuns, a pune la cale, a urzi o ac╚Ťiune ├«ndreptat─â ├«mpotriva cuiva. V. complota. Se repezi turbat ├«n ╚Üarigrad, unelti mii de tainice intrigi. ODOBESCU, la CADE. 2. (├Änvechit) A practica, a exercita. Ea plec─â ochii ╚Öi p─ârea c─â ro╚Öe╚Öte de meseria ce uneltea. BOLINTINEANU, O. 391. ÔÖŽ Fig. A n─âscoci, a inventa. Sf─âtuir─â ├«mpreun─â... Vreun me╚Öte╚Öug iar─â╚Öi pentru vin a unelti. PANN, la TDRG.
unelt├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. unelt├ęsc, imperf. 3 sg. unelte├í; conj. prez. 3 s─â unelte├ísc─â
unelt├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. unelt├ęsc, imperf. 3 sg. unelte├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. unelte├ísc─â
UNELT├Ź vb. v. complota.
UNELT├Ź vb. v. afla, concepe, crea, descoperi, elabora, face, g─âsi, g├óndi, imagina, inventa, n─âscoci, pl─ânui, pl─âsmui, proiecta, realiza, scorni.
A UNELT├Ź ~├ęsc 1. tranz. (ac╚Ťiuni du╚Öm─ânoase sau lucruri reprobabile) A organiza pe ascuns; a ├«ntreprinde ├«n tain─â; a coace; a urzi; a ╚Ťese. 2. intranz. A pune la cale un complot; a conspira; a urzi; a conjura. /Din unealt─â
unelt├Č v. a urzi ceva r─âu, a intriga. [Lit. a m├ónui uneltele].
unelt├ęsc v. intr. Urzesc, machinez: a unelti un complot, a unelti contra cu─şva. V. ticlu─şesc.
unelti vb. v. AFLA. CONCEPE. CREA. DESCOPERI. ELABORA. FACE. GĂSI. GÎNDI. IMAGINA. INVENTA. NĂSCOCI. PLĂNUI. PLĂSMUI. PROIECTA. REALIZA. SCORNI.
UNELTI vb. a complota, a conjura, a conspira, (├«nv.) a intriga, a ma╚Öina, a m─âiestri, a mreji, a zavistui, (fig.) a lucra, a ╚Ťese, a urzi, (├«nv. fig.) a ├«mpleti. (A ~ ├«mpotriva cuiva.)

Unelti dex online | sinonim

Unelti definitie

Intrare: unelti
unelti conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb tranzitiv