Dicționare ale limbii române

23 definiții pentru uncrop

CROP s. n. (Reg.; despre lichide, în expr.) A da în crop = a începe să se încălzească, a se încropi; a da în fiert. – Din uncrop.
UNCRÓP, uncropuri, s. n. (Înv. și reg.) 1. Apă clocotită. 2. Băutură alcoolică fierbinte care se servește la ospățul de la casa mirelui a doua zi după cununie; ospățul și datinile obișnuite în această zi. – Din sl. unkropŭ.
CROP s. n. (Reg.; despre lichide, în expr.) A da în crop = a începe să se încălzească, a se încropi; a da în fiert. – Din uncrop.
UNCRÓP, uncropuri, s. n. (Pop.) 1. Apă clocotită. 2. Băutură alcoolică fierbinte care se servește la ospățul de la casa mirelui a doua zi după cununie; ospățul și datinile obișnuite în această zi. – Din sl. unkropŭ.[1]
ONCRÓP s. n. v. uncrop.
UNCRÓP, uncropuri, s. n. (Regional) 1. (În expr. și în forma crop) Apă care dă în clocot, apă clocotită. Dacă mai vii, te opăresc cu uncrop. CAMILAR, N. II 138. Imensa căldare își fierbea lichidul în clocote, clăbuci ca deasupra unui uncrop forfoteau ridicîndu-se. ANGHEL, PR. 72. Atunci vine și împăratul cu o mulțime de oameni, cu cazmale ascuțite și cu cazane pline cu uncrop. CREANGĂ, P. 256. Cașul se taie felii subțiri și aceste se pun să se moaie în uncrop. I. IONESCU, D. 403. ◊ Expr. A da în crop = a da în clocot, v. clocot. Spînul... pune apa să dea in crop, după aceea se apucă de turtă. ISPIRESCU, la TDRG. 2. Băutură (alcoolică) fierbinte, oferită nuntașilor a doua zi după cununie; ospățul și datinile obișnuite în această zi. Uncropul urmează totdeauna a doua zi după masă-mare. MARIAN, NU. 695. În ziua de uncrop, Chirică zice lui Ipate... CREANGĂ, P. 170. La masa de la uncrop, vornicelul face închinare de pahare mai cu multe glume. TEODORESCU, P. P. 169. Că la noi sînt cununii... Și sărim în hop și trop Că e ziua de uncrop. ALECSANDRI, P. P. 384. ◊ Expr. A ieși cu uncropul, se spune cînd oaspeții părăsesc petrecerea, însoțiți de gazde, cu sticlele pline în mînă. A doua zi la mire acasă fac masa cea mare, la care șed gospodarii... La sfîrșit, cînd ies cu uncropul, se duc parte din gospodari la crîșmă. ȘEZ. IX 78. ♦ Cîntec obișnuit la petrecerea care urmează după cununie. Sîmbătă-l logodea, Duminecă-l și nuntea, Luni uncropul că-i cînta. TEODORESCU, P. P. 616. – Variante: oncróp (SEVASTOS, N. 316), crop s. n.
crop (reg.) s. n.
uncróp (înv., reg.) s. n., pl. uncrópuri
crop s. n.
uncróp s. n., pl. uncrópuri
uncróp (-puri), s. n.1. Apă clocotită. – 2. Ospățul care se face la nunțile populare a doua zi după căsătorie. – Var. încrop, oncrop. Mr. crop. Sl. ukropŭ (Cihac, II, 375; Conev 62; Tiktin), cf. sb., cr. krop, ceh. úkrop, pol. ukrop, rus., sb. okrop (Berneker 623; Vasmer, II, 261). Fonetismul nu este clar (din sl. contaminat cu un, după Philippide, Principii, 107; de la forma verbală, după Tiktin). – Der. uncropi, vb. (Mold., a încălzi, a fierbe apa); încropi, vb. (a încălzi apa; a alătura, a uni repede ceea ce este necesar, a se face cu).
UNCRÓP ~uri n. pop. Apă care abia a încetat să clocotească; apă foarte fierbinte. 2) Băutură alcoolică fierbinte; asemănătoare izvarului, care se oferă a doua zi de nuntă la casa mirelui. ◊ Ziua de ~ ziua a doua a nunții, când, la casa mirelui, are loc un ospăț. /<sl. ukropu
crop n. a da în crop, a se încălzi (de apa pe foc). [V. uncrop].
uncrop n. 1. apă clocotită: cazane pline cu uncrop CR.; 2. obiceiu de a doua zi după cununie (când se dă miresei o supă caldă): în ziua de uncrop Cr.; 3. cântecul de uncrop se începe astfel: «Vine cioful dela baltă cu plătica ’mbăierată, cu suducul în pohod și carasul in năvod...». [V. încrop].
crop n., pl. inuz. urĭ (vsl. kropŭ, de unde și rus. dial. okróp, apă clocotită. V. uncrop, în- și o-cropesc). Rar. A da în crop, a da în fert, a da în undă, a începe să clocotească. – Și crob (Tut.).
oncróp, V. uncrop.
uncróp n., pl. urĭ (vbg. ukropŭ, supă; pol. ukrop, apă ferbinte, ceh. și „un fel de supă”; rus. dial. okróp, apă ferbinte. V. crop, strop, stropesc). Nord. Trans. Ban. Apă ferbinte (clocotită): s’a opărit cu uncrop. Chefu făcut a doŭa zi după nuntă. Cîntecu care se cîntă atuncĭ. – Și on- și în-. V. drușcă.
crop, s.n. – (reg.) Apă fierbinte, clocotindă: „Păstăile le-o opărit într-un crop de apă” (Faiciuc, 1998). – Din uncrop „apă clocotită” (< sl. ukropŭ) (DEX, MDA).
oncróp, s.n. – v. uncrop („apă clocotită”).
uncróp, uncropuri, (oncrop), s.n. – (reg.) Apă fiartă, clocotindă, pe care maramureșencele o pun într-un vas de lut, când limpezesc rufele spălate la pârâu și-și încălzesc mâinile în apa aceea fierbinte (Brediceanu, 1957): „Doamne, verde m-a jurat, / Pă apă și pă uscat / Să nu-mi țin drăguță-n sat. / Pă apă și pă uncrop / Mi-oi ținea drăguțe opt” (idem: 43; Săliștea). Atestat și pe Valea Vișeului (Bota, 2005; Rona de Sus) și în Maramureșul din dreapta Tisei (Apșa de Jos). Termen consemnat în Codicele de la Ieud (1672): „Voiu ploa spre voi piatră ardzându și u<n>crop”. – Din sl. ukropŭ (Cihac, Conev, Tiktin, cf. DER; DEX, MDA).
crop, s.n. – Apă fierbinte, clocotindă: „Păstăile le-o opărit într-un crop de apă” (Faiciuc 1998). – Din uncrop „apă clocotită” (< sl. ukropŭ).
oncróp, (uncrop), s.n. – Apă clocotită: „Și ce-i pune la foc? / – O oală cu oncrop” (Lenghel 1979: 223). – Din sl. ukropǔ.
uncróp, -uri, (oncrop), s.n. – Apă fiartă, clocotindă, pe care maramureșencele o pun într-un vas de lut, când limpezesc rufele spălate la pârâu și-și încălzesc mâinile în apa aceea fierbinte (Brediceanu 1957): „Doamne, verde m-a jurat, / Pă apă și pă uscat / Să nu-mi țin drăguță-n sat. / Pă apă și pă uncrop / Mi-oi ținea drăguțe opt” (idem, 43; Săliștea). Atestat și pe Valea Vișeului (Bota 2005: Rona de Sus). Termen atestat în Codicele de la Ieud (1672): uncrop (sl. ukropŭ), „apă caldă”: „Voiu ploa spre voi piatră ardzându și u<n>crop”. – Sl. ukropŭ (Cihac, Conev, Tiktin cf. DER).

Uncrop dex online | sinonim

Uncrop definitie

Intrare: uncrop
uncrop substantiv neutru
oncrop substantiv neutru
crop substantiv neutru (numai) singular