Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru uncie

ÚNCIE, uncii, s. f. Veche unitate de măsură pentru greutăți (folosită și astăzi în țările anglo-saxone), a cărei valoare a variat între circa 28 și 35 de grame. – Din lat. uncia.
ÚNCIE, uncii, s. f. Veche unitate de măsură pentru greutăți (folosită și astăzi în Anglia), a cărei valoare a variat între circa 28 și 35 de grame. – Din lat. uncia.
ÚNCIE, uncii, s. f. Veche unitate de măsură pentru greutăți egală cu aproximativ 35 de grame și folosită mai ales în farmacie. – Pronunțat: -ci-e.
úncie (-ci-e) s. f., art. úncia (-ci-a), g.-d. art. únciei; pl. úncii, art. únciile (-ci-i-)
úncie s. f. (sil. -ci-e), art. úncia (sil. -ci-a), g.-d. art. únciei; pl. úncii, art. únciile (sil. -ci-i-)
ÚNCIE s.f. 1. A douăsprezecea parte dintr-o livră la romani. 2. Unitate de măsură pentru greutăți, egală cu 28,349 g, folosită în țările anglo-saxone. [Gen. -iei. / cf. lat. uncia, fr. once].
ÚNCIE s. f. unitate engleză de măsură pentru masă. ♦ ~ comercială = 28,349 g; ~ monetară (pentru metale prețioase) = 31,103 g. (< lat. uncia)
ÚNCIE ~i f. (în unele țări) Unitate de măsură a greutății, egală cu aproximativ 35 de grame. [G.-D. unciei] /<lat. uncia
uncie f. 1. mică greutate farmaceutică; 2. fig.4 foarte mică cantitate.
*úncie f. (lat. uncia, a doŭă-spre-zecea parte a libreĭ la Romanĭ, lungimea degetuluĭ mare. V. oca). A doŭă-spre-zecea parte a libreĭ romane: în Francia, 1ǀ16 din vechea livră (30 gr., 59). Fig. Fam. Mică cantitate: o uncie de vanitate. – La Dos. unghie (mgr. ungia).
unghíe, V. uncie.

uncie definitie

uncie dex

Intrare: uncie
uncie substantiv feminin
  • silabisire: un-ci-e