Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru umanizat

UMANIZ├ü, umanizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face mai omenos, mai apropiat de oameni. 2. Tranz. A c─âp─âta tr─âs─âturi, caracteristici apropiate de cele ale omului. ÔÇô Din fr. humaniser.
UMANIZ├ü, umanizez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face mai uman, mai apropiat de oameni. 2. Tranz. A atribui animalelor, obiectelor, fenomenelor ├«nsu╚Öiri omene╚Öti. ÔÇô Din fr. humaniser.
UMANIZ├ü, umanizez, vb. I. Tranz. A face mai omenos, mai bl├«nd. ÔŚŐ Refl. A╚Ö dori s─â v─âd un z├«mbet, s─â aud o vorb─â afabil─â. Nu. S├«nt de o stricte╚Ťe de automat, de o rigiditate absurd─â. ÔÇô Or s─â se umanizeze, domnule colonel. SADOVEANU, M. C. 90.
umanizá (a ~) vb., ind. prez. 3 umanizeáză
umaniz├í vb., ind. prez. 1 sg. umaniz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. umanize├íz─â
UMANIZÁ vb. v. civiliza.
UMANIZ├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) face mai omenos, mai milos; a (se) civiliza. 2. tr. A da via╚Ť─â, a ├«nsufle╚Ťi. [< fr. humaniser].
UMANIZÁ vb. I. tr., refl. a (se) face mai omenos, mai milos; a (se) civiliza. II. tr. a atribui animalelor, obiectelor, fenomenelor însușiri umane. (< fr. humaniser)
A UMANIZ├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se umanizeze. 2) (animale sau obiecte) A ├«nzestra cu ├«nsu╚Öiri omene╚Öti; a personifica. /< fr. humaniser
A SE UMANIZ├ü m─â ~├ęz intranz. A deveni (mai) uman; a se perfec╚Ťiona ca om. /< fr. humaniser
umanizà v. 1. a face bun, uman, a civiliza; 2. fig. a face mai sociabil, a îmblânzi.
*umaniz├ęz v. tr. (d. uman: fr. humaniser). ├Ämbl├«nzesc, c─şoplesc sufletu: a umaniza un s─âlbatic.
umaniza vb. v. CIVILIZA.

Umanizat dex online | sinonim

Umanizat definitie

Intrare: umaniza
umaniza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: umanizat
umanizat participiu