Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru ultramicroscop

ULTRAMICROSCÓP, ultramicroscoape, s. n. Microscop puternic în care iluminarea obiectelor se face perpendicular pe direcția axei optice a instrumentului, astfel încât prin difracția luminii pot fi examinate corpurile care nu sunt vizibile cu microscopul obișnuit. – Din fr. ultramicroscope, germ. Ultramikroscop.
ULTRAMICROSCÓP, ultramicroscoape, s. n. Microscop puternic în care iluminarea obiectelor se face în direcție perpendiculară pe direcția axei optice a instrumentului, astfel încât prin direcția luminii pot fi examinate corpurile care nu sunt vizibile cu microscopul obișnuit. – Din fr. ultramicroscope, germ. Ultramikroscop.
ULTRAMICROSCÓP, ultramicroscoape, s. n. Microscop puternic, în care iluminarea obiectelor se face în direcție perpendiculară pe direcția axei optice a instrumentului, astfel încît prin difracția luminii pot fi examinate corpurile care nu sînt vizibile cu microscopul obișnuit. Părticelele soluțiilor coloidale... pot fi văzute numai la ultramicroscop. ANATOMIA 18. La ultramicroscop celula vie se prezintă ca... o masă de granulațiuni coloidale. MARINESCU, P. A. 50.
!ultramicroscóp (-mi-cros-cop/-cro-sco-) s. n., pl. ultramicroscoápe
ultramicroscóp s. n. (sil. -cro-; mf. -scop), pl. ultramicroscoápe
ULTRAMICROSCÓP s. supermicroscop.
ULTRAMICROSCÓP s.n. Microscop de mare precizie, cu ajutorul căruia pot fi examinate corpurile care nu sunt vizibile la microscopul obișnuit; supermicroscop. [< fr. ultramicroscope, germ. Ultramikroskop].
ULTRAMICROSCÓP s. n. microscop de mare precizie, în ultramicroscopie; supermicroscop. (< fr. ultramicroscope, germ. Ultreamikroskop)
ULTRAMICROSCÓP ~oápe n. Microscop puternic utilizat la examinarea particulelor foarte mici. /< fr. ultramicroscope, germ. Ultramikroscop
ULTRAMICROSCOP s. supermicroscop.

ultramicroscop definitie

ultramicroscop dex

Intrare: ultramicroscop
ultramicroscop substantiv neutru
  • silabisire: -mi-cros-cop, -mi-cro-scop