Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru tutti

tútti (it.) s. n.
tútti s. n.
TÚTTI s. (MUZ.) ripieno.
TÚTTI adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cântat de toți executanții. // s.n. Ansamblu de instrumente ale unei orchestre. ♦ (În piesele de concert) Muzică executată de orchestră în timpul pauzei solistului. [< it. tutti].
TÚTTI I. adv. (muz.) cântat de întregul ansamblu. II. s. n. ansamblu de instrumente ale unei orchestre. ◊ (în piesele de concert) muzică executată de orchestră în timpul pauzei solistului. (< it., fr. tutti)
tutti-frutti m. pl. 1. mâncare italienească din tot felul de fructe; 2. fig. potpuri.
tutti-quanti m. pl. toți câți sunt, toți acei oameni (cu o nuanță de dispreț).
*tutti-frutti n. (cuv. it. care înseamnă „toate fructele”). Ghivecĭ. Fig. Amestec, compozițiune.
tutti-frutti s. pl. v. POTPURIU.
tutti (cuv. it. „toți”) 1. Termen care indică totalitatea instrumentelor* dintr-o orchestră* sau a vocilor (1-2) dintr-un cor*, cântând împreună; contrar lui solo* sau soliști*. 2. Indicație utilizată pentru a desemna acele părți dintr-o lucrare instr. sau vocală în care cântă întreg ansamblul*, de obicei în urma unui fragment interpretat de soliști. În concerto grosso* alternanța părților cântate de grupul soliștilor cu cele ale întregului ansamblu este marcată cu indicațiile concertino* și, respectiv, t. sau ripieno. 3. Expresia t. este utilizată de dirijor în timpul repetițiilor, când, după studierea unor fragmente pe partide (1), cere reluarea cu întregul ansamblu.
TUTTI QUANTI (it.) toți cât sunt (până la unul) – Formulă utilizată la sfârșitul unei enumerări (adesea depreciative) pentru a o completa: toți fără excepție.

Tutti dex online | sinonim

Tutti definitie

Intrare: tutti
tutti substantiv neutru