Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru turnant

TURNÁNT, -Ă, turnanți, -te, adj., s. f. 1. Adj. Care se învârtește în jurul unui ax central; rotitor. ◊ Ușă (sau poartă) turnantă = ușă (sau poartă) formată din mai multe aripi, care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă mobilă de oțel sau de fontă, prevăzută cu șine, folosită în depouri și ateliere pentru a permite locomotivelor și vagoanelor trecerea de pe o linie pe alta, sau întoarcerea lor. 2. S. f. Bibliotecă de mici dimensiuni care se poate învârti în jurul unui ax central. 3. S. f. Loc unde cotește (în forma unui arc de cerc) un drum, o pistă sportivă. – Din fr. tournant.
TURNÁNT, -Ă, turnanți, -te, adj., s. f. 1. Adj. Care se învârtește în jurul unui ax central; rotitor. ◊ Ușă (sau poartă) turnantă = ușă (sau poartă) formată din mai multe aripi, care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă mobilă de oțel sau de fontă, prevăzută cu șine, folosită în depouri și ateliere pentru a permite locomotivelor și vagoanelor trecerea de pe o linie pe alta, sau întoarcerea lor. 2. S. f. Mică bibliotecă care se poate învârti în jurul unui ax central. 3. S. f. Loc unde cotește (în forma unui arc de cerc) un drum, o pistă sportivă. – Din fr. tournant.
TURNÁNT, -Ă, turnanți, -te, adj. Care se învîrtește în jurul unui ax central. Stanislavski a realizat pe scenă un întreg oraș. Ajutat de mișcările scenei turnante, el putea să schimbe fără lăsarea cortinei străzi, case. SAHIA, U.R.S.S. 152. Reflectoare care te orbesc, faruri turnante, lanțuri de becuri multicolore... se-ncrucișează ca într-o feerie. BART, S. M. 39. ◊ Ușă turnantă = ușă formată de obicei din patru aripi care se rotesc în jurul unui ax vertical central. Placă turnantă = placă de oțel sau de fontă prevăzută cu șine, folosită în depourile și atelierele căilor ferate pentru trecerea locomotivelor și a vagoanelor de pe o linie pe alta.
turnánt adj. m., pl. turnánți; f. turnántă, pl. turnánte
turnánt adj. m., pl. turnánți; f. sg. turnántă, pl. turnánte
TURNÁNT adj. rotitor. (O piesă ~.)
TURNÁNT, -Ă adj. Care se rotește în jurul unui ax central. [< fr. tournant].
TURNÁNT, -Ă I. adj. care se rotește în jurul unui ax vertical central; rotitor. ♦ ușă ~ă = ușă cu mai multe aripi care se rotesc în jurul unui ax vertical; placă ~ă = placă rotitoare prevăzută cu șine, în depouri și ateliere, care permite locomotivelor și vagoanelor întoarcerea sau trecerea de pe o linie pe alta. II. s. f. 1. mișcare circulară, înconjur, rotire. ◊ loc unde cotește un drum, o pistă de atletism; cotitură. 2. mică etajeră pentru cărți care se învârtește în jurul unui ax central. (< fr. tournant/e/)
TURNÁNT ~tă (~ți, ~te) Care se rotește în jurul unui ax central. ◊ Ușă ~tă ușă formată din mai multe aripi care se rotesc în jurul axului vertical central. Scenă ~tă scenă rotativă care permite schimbarea rapidă a decorului. /<fr. tournant
TURNANT adj. rotitor. (O piesă ~.)

Turnant dex online | sinonim

Turnant definitie

Intrare: turnant
turnant adjectiv