Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru tribun─â

TRIB├ÜN─é, tribune, s. f. 1. Construc╚Ťie din lemn, din beton, din piatr─â etc. ├«n form─â de platform─â sau cu gradene, uneori acoperit─â, de unde spectatorii pot asista la desf─â╚Öurarea unei festivit─â╚Ťi, a unei parade, a unei competi╚Ťii etc.; p. restr. fiecare dintre cele dou─â laturi lungi ale acestei construc╚Ťii (av├ónd cea mai bun─â vizibilitate). 2. Platform─â pe care st─â cel ce vorbe╚Öte ├«n fa╚Ťa publicului. ÔÇô Din fr. tribune.
TRIB├ÜN─é, tribune, s. f. 1. Construc╚Ťie din lemn, din beton, din piatr─â etc., de obicei cu mai multe r├ónduri de b─ânci a╚Öezate ├«n amfiteatru, de unde spectatorii pot privi desf─â╚Öurarea unei festivit─â╚Ťi, a unei parade, a unei competi╚Ťii etc.; p. restr. fiecare dintre cele dou─â laturi lungi ale acestei construc╚Ťii (av├ónd cea mai bun─â vizibilitate). 2. Loc ├«n─âl╚Ťat, platform─â, estrad─â pe care st─â cel ce vorbe╚Öte ├«n fa╚Ťa publicului. ÔÇô Din fr. tribune.
TRIB├ÜN─é, tribune, s. f. 1. Construc╚Ťie de lemn sau de piatr─â, cu mai multe r├«nduri de b─ânci a╚Öezate ├«n amfiteatru, de unde se poate privi desf─â╚Öurarea unor festivit─â╚Ťi, parade, competi╚Ťii etc. Cu ocoluri lungi am ajuns ├«n tribuna de l├«ng─â mausoleul lui Lenin. STANCU, U.R.S.S. 49. 2. Loc ├«n─âl╚Ťat pe care st─â cel ce vorbe╚Öte ├«n fa╚Ťa publicului. V. estrad─â. La tribuna decorat─â cu salcie ╚Öi stegule╚Ťe, s-au perindat, cred, mul╚Ťi oratori. SAHIA, N. 20. ├Äntr-o parte, c─âci se urc─â oratorul la tribun─â, Fiecare se ├«ntreab─â: oare ce-o s─â ne mai spun─â? BELDICEANU, P. 118. ÔÖŽ Fig. Focar de r─âsp├«ndire a unei idei, a unei experien╚Ťe. Blajul au fost o tribun─â, unde multe din c─âpetenii p─ârea a se lupta mai mult pentru un sistem scolastic. RUSSO, S. 44.
trib├║n─â s. f., g.-d. art. trib├║nei; pl. trib├║ne
trib├║n─â s. f., g.-d. art. trib├║nei; pl. trib├║ne
TRIB├ÜN─é s.f. 1. Estrad─â, loc ├«n─âl╚Ťat de unde vorbesc oratorii. 2. Construc╚Ťie ├«n form─â de platform─â de unde publicul sau un num─âr restr├óns de persoane pot asista la o s─ârb─âtorire, la o demonstra╚Ťie etc. ÔÖŽ Construc╚Ťii anexe ale terenurilor de sport, destinate spectatorilor. 3. Galerie situat─â deasupra navelor laterale ale unei biserici. [Pl. -ne, -ni. / < fr. tribune, cf. it., lat.med. tribuna].
TRIB├ÜN─é s. f. 1. Estrad─â, loc ├«n─âl╚Ťat de unde vorbesc oratorii ÔÖŽ (fig.) focar de r─âsp├óndire a unor idei, teorii etc. 2. Construc╚Ťie platform─â de unde publicul sau un num─âr restr├óns de persoane pot asista la festivitate, la o demonstra╚Ťie etc. ÔÖŽ construc╚Ťii anexe ale terenurilor de sport, destinate spectatorilor. 3. Galerie deasupra navelor laterale ale unei biserici; empor─â. (cf. fr. tribune, it., lat. tribuna)
TRIB├ÜN─é ~e f. 1) Estrad─â sau loc ├«n─âl╚Ťat de unde un orator se adreseaz─â publicului. 2) Construc╚Ťie cu mai multe r├ónduri de b─ânci a╚Öezate ├«n amfiteatru, de unde se poate urm─âri desf─â╚Öurarea unei competi╚Ťii sportive sau a unei festivit─â╚Ťi. 3) fig. Focar de difuzare ├«n public a unor idei. /<fr. tribune, it. tribuna
tribună f. 1. loc înalt de unde vorbesc oratorii; 2. loc ridicat în interiorul unei biserici, al unei săli publice.
*trib├║n─â f., pl. e (fr. tribune, d. it. tribuno, tribun). Loc ma─ş ├«nalt (catedr─â) de unde vorbesc oratori─ş. Stal sa┼ş loc ma─ş ├«nalt (b─ânc─ş, scaune) de unde se poate privi la o parad─â, la alerg─âr─ş ╚Ö. a.

Tribun─â dex online | sinonim

Tribun─â definitie

Intrare: tribun─â (pl. -e)
tribun─â pl. -e substantiv feminin
Intrare: tribun─â (pl. -i)
tribun─â pl. -i