18 definiții pentru trișare
TRIȘÁ, trișez,
vb. I.
Intranz. și
tranz. A înșela la jocul de cărți;
p. gener. a induce în eroare; a păcăli, a înșela. – Din
fr. tricher. TRIȘÁRE, trișări,
s. f. Acțiunea de a trișa și rezultatul ei. –
V. trișa. TRIȘÁ, trișez,
vb. I.
Intranz.,
Tranz. A înșela la jocul de cărți;
p. gener. a induce în eroare; a păcăli, a înșela. – Din
fr. tricher. TRIȘÁRE, trișări,
s. f. Acțiunea de a trișa și rezultatul ei. –
V. trișa. TRIȘÁ, trișez,
vb. I.
Intranz. A înșela la jocul de cărți. E putredă de bani și mi-i mai ia și pe ai mei. Trișează! DUMITRIU, B. F. 42. M-aș uita în cărțile dumitale. Aș trișa, dacă nu ți-aș spune că le-am văzut. SEBASTIAN, T. 61. ♦ A induce în eroare, a păcăli, a înșela. Își propusese... să afle exact cîte trepte are de urcat și de coborît... Însă pentru aceasta era neapărată nevoie să nu trișeze. C. PETRESCU, C. V. 41.
TRIȘÁRE, trișări,
s. f. Acțiunea de
a trișa și rezultatul ei; înșelare (în special la jocul de cărți).
trișá (a ~) vb.,
ind. prez. 3 trișeáză, 1
pl. trișắm;
ger. trișấnd
trișáre s. f.,
g.-d. art. trișắrii;
pl. trișắri
trișá vb., ind. prez. 1 sg. trișéz, 3 sg. și pl. trișeáză, 1 pl. trișăm; ger. trișând trișáre s. f., g.-d. art. trișării; pl. trișări TRIȘÁ vb. 1. (înv. și reg.) a sfeti. (A ~ la jocul de cărți.) 2. v. înșela. TRIȘÁ vb. I. intr. A înșela la jocul de cărți; (p. ext.) a induce în eroare. [< fr. tricher].
TRIȘÁRE s.f. Acțiunea de a trișa și rezultatul ei. [<
trișa].
TRIȘÁ vb. intr., tr. a înșela la jocul de cărți; (p. ext.) a păcăli, a înșela. (< fr. tricher)
A TRIȘÁ ~éz 1. intranz. A folosi mijloace necinstite la jocul de cărți. 2. tranz. (parteneri la jocul de cărți) A induce în eroare, măsluind cărțile. /<fr. tricher TRIȘA vb. 1. (înv. și reg.) a sfeti. (A ~ la jocul de cărți.) 2. a ademeni, a amăgi, a încînta, a înșela, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, (livr.) a iluziona, (înv. și reg.) a juca, a planisi, a poticări, a prilesti, a sminti, a smomi, a șutili, (reg.) a șugui, (Transilv. și Ban.) a celui, (Munt.) a mîglisi, (Transilv.) a tășca, (înv.) a aromi, a blăzni, a gîmbosi, a măguli, a mistifica, a surprinde, (fam.) a duce, a fraieri, a șmecheri, (fam. fig.) a arde, a frige, a încălța, a pingeli, a pingelui, a pîrli, a potcovi, a prăji, (Mold. fig.) a boi, (înv. fig.) a luneca. (I-a ~ cu minciuni.) TRIȘARE s. ademenire, amăgire, înșelare, înșelăciune, înșelătorie, momire, păcăleală, păcălire, păcălit, prostire, prostit, (livr.) iluzionare, (reg.) păcală, (Transilv. și Ban.) celșag, celuială, celuire, (Munt.) mîgliseală, mîglisire, (înv.) măglisitură, prilăstire, (fam. fig.) pingelire, pingeluială, pingeluire. (~ cuiva prin vorbe mincinoase.) Trișare dex online | sinonim
Trișare definitie
Intrare: trișa
trișa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: trișare
trișare substantiv feminin