Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru tres─âlta

TRES─éLT├ü, tres├ílt, vb. I. Intranz. A tres─âri, a vibra de emo╚Ťie, a se bucura foarte tare. ÔÇô Din fr. tressauter (dup─â s─âlta).
TRES─éLT├ü, tres├ílt, vb. I. Intranz. A tres─âri, a vibra de emo╚Ťie, a se bucura foarte tare. ÔÇô Din fr. tressauter (dup─â s─âlta).
TRES─éLT├ü, tres├ílt, vb. I. Intranz. A tres─âri (sau a da impresia c─â tresare) de bucurie; a frem─âta. Nadina tres─âlta de bucurie. REBREANU, R. I 214. Iar dac─â un V─âc─ârescu ar mai tr─âi acum, c├«t n-ar tres─âlta el de bucurie. MACEDONSKI, O. IV 128. ÔŚŐ Fig. ╚śi-n fiecare inim─â tresalt─â, ╚śi-n fiecare inim─â r─âsun─â Un clopot limpede, o veste bun─â. TULBURE, V. R. 15. ╚śi v─âd aici ├«n juru-mi cum tresalt─â Izvoarele-nceputurilor sfinte. BENIUC, V. 7. Versul poate s─â-╚Ťi tresalte ca izvorul de curat, C─âci ├«ntr├«nsul s-oglinde╚Öte cerul clar, netulburat. EFTIMIU, ├Ä. 174.
tresăltá (a ~) vb., ind. prez. 3 tresáltă
tresăltá vb., ind. prez. 1 sg. tresált, 3 sg. și pl. tresáltă
TRES─éLT├ü vb. 1. a frem─âta, a se ├«nfiora, a palpita, a tres─âri, a vibra. (~ de emo╚Ťie.) 2. (fig.) a s─âlta. (├Äi ~ inima de bucurie.)
TRES─éLT├ü vb. I. intr. A tres─âri, a vibra de emo╚Ťie, de bucurie; a frem─âta. [P.i. tres├ílt. / dup─â fr. tressauter].
TRES─éLT├ü vb. intr. a tres─âri, a vibra de emo╚Ťie, de bucurie; a frem─âta. (dup─â fr. tressauter)
A TRES─éLT├ü tres├ílt intranz. A avea o mi╚Öcare involuntar─â spontan─â (din cauza unei emo╚Ťii pozitive puternice). ~ de bucurie. /<fr. tressauter
tresalt├á v. 1. a tres─âri des; 2. (de lucruri) a sim╚Ťi o sguduire sau vibra╚Ťiune. [V. tres─âr├Č].
tresált, a -săltá v. intr. (lat. *trans-saltare. V. salt). Tresar (de bucurie).
TRES─éLTA vb. 1. a frem─âta, a se ├«nfiora, a palpita, a tres─âri, a vibra. (~ de emo╚Ťie.) 2. (fig.) a s─âlta. (├Äi ~ inima de bucurie.)

Tres─âlta dex online | sinonim

Tres─âlta definitie

Intrare: tres─âlta
tres─âlta verb grupa I conjugarea I