Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru tresă

TRÉSĂ, trese, s. f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la uniformele militare, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. – Din fr. tresse.
TRÉSĂ, trese, s. f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal ori bandă de metal care se fixează la unele uniforme, pentru a indica gradul. 2. Parâmă pentru legarea navei, acționând perpendicular pe axa acesteia. ♦ Cordon plat obținut prin împletirea mai multor parâme, utilizat pentru confecționarea chingilor de barcă, a sacheților etc. – Din fr. tresse.
TRÉSĂ, trese, s. f. Șiret din fire de lînă, de mătase sau de metal, ori bandă de metal, care se prinde pe uniforma unui ofițer pentru a indica gradul; galon. Radu Comșa observă pe umeri trese proaspete de maior. C. PETRESCU, Î. II 129. I-ar pune imediat a treia tresă la chipiu. VLAHUȚĂ, O. A. III 67.
trésă s. f., g.-d. art. trései; pl. trése
trésă s. f., g.-d. art. trései; pl. trése
TRÉSĂ s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofițer.)
TRÉSĂ s.f. 1. Șiret din fire de lână, de mătase sau de metal, ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. Împletitură din trei fire întrebuințată la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ♦ Împletitură cu aceeași țesătură, care se întrebuințează în electrotehnică etc. 3. (Arhit.) Ornament în formă de împletitură de trei benzi. [< fr. tresse].
TRÉSĂ s. f. 1. șiret (din fire de lână, de mătase sau metal) ori bandă de metal purtate pe uniforme pentru a indica gradul. 2. cordon din împletirea mai multor parâme, la confecționarea chingilor de pe bordul navelor. ◊ împletitură din trei fire, în electrotehnică etc. 3. (arhit.) ornament plat sau convex, din benzi împletite. (< fr. tresse)
trésă (-se), s. f. – Galon. Fr. tesse.
TRÉSĂ ~e f. 1) Șiret din fire de lână, de mătase sau bandă de metal care se fixează la unele uniforme pentru a indica gradul (militar); galon. 2) Parâmă folosită la legarea navelor, acționând perpendicular pe axa navei. 3) Înveliș textil sau metalic al unui cablu electric. 4) Motiv arhitectural ornamental, plat sau convex, în formă de benzi împletite. /<fr. tresse
*trésă f., pl. e (fr. tresse). Galon (găitan) cu care se ornează o uniformă, un chipiŭ: chipiu de maĭor are o tresă lată și una îngustă.
TRE s. (MIL.) galon. (Are ~ de ofițer.)

Tresă dex online | sinonim

Tresă definitie

Intrare: tresă
tresă substantiv feminin