Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru treptat

TREPTÁT, -Ă, treptați, -te, adj. Care evoluează, progresează, se realizează încetul cu încetul, în etape, succesiv; p. ext. care se manifestă din ce în ce mai pronunțat, mai evident. – Treaptă + suf. -at (după it. graduato).
TREPTÁT, -Ă, treptați, -te, adj. Care evoluează, progresează, se realizează încetul cu încetul, în etape, succesiv; p. ext. care se manifestă din ce în ce mai pronunțat, mai evident. – Treaptă + suf. -at (după it. graduato).
TREPTÁT, -Ă, treptați, -te, adj. Care se realizează pe încetul, la intervale de timp, în etape, succesiv; p. ext. care se prezintă din ce în ce mai pronunțat. Trecerea de la socialism la comunism se înfăptuiește pe calea unor transformări treptate. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 125. ◊ (Adverbial) Treptat, seara veni, și în mirosul de rășină... păstorii începură să adune vitele de pe întinsul podișului, spre tarlale. BOGZA, C. O. 36. Pîcla serii înnegrea treptat fața apei, întunecînd orizontul. BART, E. 125. Treptat, valea se lărgea și, cînd soarele fu la trei părți din drumul său pe ceruri, sosirăm la marginea Prelucelor. HOGAȘ, M. N. 225. Treptat cîmpul se umbrește sub a brazdelor desime. ALECSANDRI, P. III 41.
treptát adj. m., pl. treptáți; f. treptátă, pl. treptáte
treptát adj. m., pl. treptáți; f. sg. treptátă, pl. treptáte
TREPTÁT adj., adv. 1. adj., adv. gradat, progresiv, (înv.) scăriș. (Dezvoltare ~; se dezvoltă ~.) 2. adj. gradat, succesiv. (O înșiruire ~.) 3. adj., adv. succesiv. (~ zilele se măresc.)
Treptat ≠ spontan
TREPTÁT ~tă (~ți, ~te) și adverbial 1) Care se realizează încetul cu încetul; pe etape. Schimbare ~tă. 2) Care se prezintă din ce în ce mai pronunțat. /treaptă + suf. ~at
treptá, treptéz, vb. I (înv.) a mări, a avansa.
treptat a. și adv. 1. din treaptă în treaptă; 2. fig. gradat.
treptát, -ă adj. (d. treaptă). Fig. Din treaptă în treaptă, gradat: înaintare treptată. Adv. A proceda treptat.
TREPTAT adj., adv. 1. adj., adv. gradat, progresiv, (înv.) scăriș. (Dezvoltare ~; se dezvoltă ~.) 2. adj. gradat, succesiv. (O înșiruire ~.) 3. adj., adv. succesiv. (~ zilele se măresc.)
mers treptat, unul din cele trei tipuri fundamentale posibile în evoluțiile melodice (alături de nota repetată și salt*). Acest tip de mers presupune mișcarea melodică pe trepte* alăturate aflate la distanță de ton* sau semiton*. De obicei, va fi utilizat în pasaje muzicale cantabile, fiind mai degrabă predestinat să exprime momentele muzicale relaxante, generoase, calme deși, mai ales când sunt implicate elemente cromatice*, poate exprima o tensiune de așteptare sau o acumulare de tensiune muzicală. În armonie (III, 2), m. este propriu în primul rând notelor străine de acord*.

Treptat dex online | sinonim

Treptat definitie

Intrare: treptat
treptat adjectiv
Intrare: trepta
trepta verb grupa I conjugarea a II-a