Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru trepida

TREPIDÁ, trepidez, vb. I. Intranz. A vibra puternic, cu oscilații rapide și de mică amploare. ♦ Fig. A se agita sufletește, a fremăta. – Din fr. trépider.
TREPIDÁ, trepidez, vb. I. Intranz. A vibra puternic, cu oscilații rapide și de mică amploare. ♦ Fig. A se agita sufletește, a fremăta. – Din fr. trépider.
TREPIDÁ, trepidez, vb. I. Intranz. 1. (Despre lucruri) A tremura, vibrînd puternic, cu oscilații rapide și de mică amplitudine. Motorul trepidează. 2. Fig. (Despre ființe) A se agita, a fremăta, a fi în fierbere (de emoție, de nerăbdare). Tot ce auziseră, tot ce citiseră... se transfigurase în fiecare imaginație, după chipul, dorința și asemănarea fiecăruia. Iar acum toți trepidau de nerăbdare. C. PETRESCU, C. V. 13. Locotenentul Gross trepida fără astîmpăr, urmărind cu atenție desperată toate mișcările condamnatului care-i fusese bun prieten. REBREANU, P. S. 21.
trepidá (a ~) vb., ind. prez. 3 trepideáză
trepidá vb., ind. prez. 1 sg. trepidéz, 3 sg. și pl. trepideáză
TREPIDÁ vb. v. vibra.
TREPIDÁ vb. I. intr. A vibra puternic, cu oscilații repezi și scurte. ♦ (Fig.; despre oameni) A se agita, a palpita, a fremăta, a nu-și găsi astâmpăr. [< fr. trépider].
TREPIDÁ vb. intr. 1. a vibra puternic, cu oscilații repezi și scurte. 2. (fig.; despre oameni) a se agita, a palpita, a fremăta, a nu-și găsi astâmpăr. (< fr. trépider)
A TREPIDÁ ~éz intranz. 1) (despre motoare, mașini etc.) A produce vibrații puternice cu frecvență mare și cu amplitudine mică. 2) fig. (despre ființe) A fi cuprins de o emoție puternică; a palpita; a fremăta; a vibra. /<fr. trépider
*trepidéz v. intr. (lat. trépido, -áre. V. trepăd, intrépid). Tremur, mă zdruncin, mă zguduĭ: a trepida de bucurie, trăsura trepida pe petriș.
TREPIDA vb. a tremura, a vibra. (Un corp elastic care ~.)

Trepida dex online | sinonim

Trepida definitie

Intrare: trepida
trepida verb grupa I conjugarea a II-a