Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

10 defini╚Ťii pentru tremolo

TR├ëMOLO, tremolouri, s. n. U╚Öoar─â tremur─âtur─â produs─â la executarea unei buc─â╚Ťi muzicale cu un instrument sau cu vocea, prin repetarea rapid─â a unuia sau a mai multor sunete. [Acc. ╚Öi: tremol├│, trem├│lo. ÔÇô Var.: tr├ęmol s. n.] ÔÇô Din it. tremolo, fr. tremolo.
TR├ëMOLO, tremolouri, s. n. U╚Öoar─â tremur─âtur─â produs─â, la executarea unei buc─â╚Ťi muzicale cu un instrument sau cu vocea, prin repetarea rapid─â a unuia sau a mai multor sunete. [Acc. ╚Öi: tremol├│, trem├│lo. ÔÇô Var.: tr├ęmol s. n.] ÔÇô Din it. tremolo, fr. tr├ęmolo.
TREMOL├ô s. n. U╚Öoar─â tremur─âtur─â produs─â la executarea unei note muzicale cu un instrument sau cu vocea. Pentru tine, adorato, Vreau s─â-mi c├«nt de azi ├«ncolo Bucuriile-n tremolo ╚śi triste╚Ťea-n pizzicato. TOP├ÄRCEANU, P. 239. ÔŚŐ Fig. Un nechezat de duioas─â mul╚Ť─âmire, ├«nt├«mpin─â din parte-i, cu tremolo de bas profund, sosirea mea cu ner─âbdare a╚Öteptat─â. HOGA╚ś, M. N. 183. ÔÇô Accentuat ╚Öi: tr├ęmolo. - Variant─â: tr├ęmol (MACEDONSKI, O. I 140) s. n.
!tr├ęmolo s. n., art. tr├ęmoloul; pl. tr├ęmolouri
tr├ęmolo s. n., art. tr├ęmoloul; pl. tr├ęmolouri
TR├ëMOLO s.n. (Muz.) Tremur─âtur─â u╚Öoar─â care are un efect pl─âcut, produs─â la executarea unei anumite note muzicale cu un instrument sau cu vocea. [Pl. -ouri, var. tremol s.n. / < it., fr. tr├ęmolo].
TR├ëMOLO s. n. 1. ornament melodic din prelungirea unui sunet prin repetarea rapid─â a acestuia sau din alternarea a dou─â sunete neal─âturate. 2. vibra╚Ťie, tremur al vocii, produs de o stare emotiv─â. (< it. tremolo, fr. tr├ęmolo)
TR├ëMOLO ~uri n. muz. Ornament muzical cu efect pl─âcut, const├ónd din alternarea rapid─â a dou─â sunete neal─âturate sau a dou─â acorduri de scurt─â durat─â. /<it. tremole, fr. tr├ęmolo
*tr├ęmolo n. Muz. Cuv. it. care ├«nseamn─â ÔÇ×tremur─âtur─âÔÇŁ de voce sa┼ş de vioar─â. ÔÇô Fals trem├│lo, cum zic at├«╚Ť─şa ignoran╚Ť─ş, care nu se g├«ndesc c─â e acela╚Ö─ş cuv. cu rom. tr├ęmur, s. n. V. tererem.
tremolo (cuv. it. ÔÇ×tremur─âtorÔÇŁ) 1. ├Än muzica instrumental─â, repetarea unui sunet ├«n succesiune rapid─â. Se noteaz─â prin t─âierea cu una sau mai multe linii a codi╚Ťei notei sau prin abrev.: trem. Apare ├«n tehnica instr. cu coarde ╚Öi cu arcu╚Ö c─âtre sf├ór╚Öitul sec. 17. Primele exemple se g─âsesc ├«n Affetti muzicali de Biaggio Marini (1617) ╚Öi ├«n Combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi (1624). T. produce un efect dramatic ╚Öi este folosit ├«n orchestra╚Ťie* ├«ndeosebi la instr. cu arcu╚Ö*. La vl. se realizeaz─â printr-o mi╚Öcare alternativ─â ╚Öi rapid─â a arcu╚Öului, cre├ónd o impresie de fream─ât, tulburare. La pian se poate c├ónta ÔÇ×tremolandoÔÇŁ, repet├ónd repede un sunet [v. ╚Öi baterie (3)]. La tob─â* se execut─â cu dou─â baghete*, lovind alternativ. Se mai poate realiza la balalaic─â*, mandolin─â* etc., prin procedee specifice instr. (ciupire cu degetele, cu plectrul* etc.), f─âr─â a schimba ├«n─âl╚Ťimea (2) sunetului. 2. V. baterie (3). 3. ├Än muzica vocal─â t., confundat uneori cu vibrato*, se deosebe╚Öte de acesta din urm─â prin factorul timp (varia╚Ťii de intensitate*, ├«n─âl╚Ťime ╚Öi timbru* mai mari, 8-12, ├«n loc de 6-7 pe secund─â) ╚Öi prin factorul constitutiv (varia╚Ťii de ├«n─âl╚Ťime ╚Öi timbru prea mari fa╚Ť─â de cele de intensitate). ├Äntre t. ╚Öi vibrato exist─â o diferen╚Ť─â de grad de nuan╚Ť─â, dar nu de natur─â. Neput├ónd distinge totdeauna realitatea adev─ârat─â a fenomenului acustic, c├ónd de fapt primeaz─â varia╚Ťia intensit─â╚Ťii. Varia╚Ťiile prea mari de ├«n─âl╚Ťime ╚Öi intensitate ├«n t. rezult─â dintr-o stare de necoordonare a ├«ntregii musculaturi vocale (contrac╚Ťii ritmice ╚Öi spasmodice ale laringelui ╚Öi organelor de rezonan╚Ť─â etc.). Un t. exagerat este un defect care face ca vocea s─â dea impresia unui beh─âit de capr─â (ÔÇ×tenor caprinÔÇŁ etc.). 4. T. dental. V. Flatterzunge.

Tremolo dex online | sinonim

Tremolo definitie

Intrare: tremolo
tremolo
Intrare: tremolo
tremolo
tremolo