Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru treilea

TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. „al”, „a”; de obicei adjectival) Care se află în numărătoare între al doilea și al patrulea. – Trei + le + a.
TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. „al”, „a”; de obicei adjectival) Care se află în numărătoare între al doilea și al patrulea. – Trei + le + a.
TRÉILEA, TRÉIA num. ord. (Precedat de art. «al», «a»; mai ales adjectival) Care se află între al doilea și al patrulea. Dete și cu a treia săgeată. ISPIRESCU, L. 8. A treia zi către sară pornește și el. CREANGĂ, P. 198. De la noi a treia casă Tot suspină-o preoteasă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 10.
!tréilea (al ~) (tre-i-) num. m., f. a tréia; al III-lea/al 3-lea, a III-a/a 3-a
tréilea (precedat de al) num. m. (sil. trei-/în tempo lent tre-i-), f. a tréia
treilea (al) num. ordinal dela trei.
tréilea, tréĭa num. ordinal. Care vine în rîndu următor după al doilea: anu al treilea, clasa a treia (fam. și clasa treĭa), ceĭ de al treilea, cele de al treilea, al treilea an, a treia oară.
lúmea a tréia sint. s. Denumire generică dată țărilor în curs de dezvoltare ◊ „Presa și «lumea a treia».Cont. 6 VII 79 p. 12. ◊ „Necesitatea eliminării obstacolelor din calea exporturilor țărilor «lumii a treia».Sc. 16 X 79 p. 4; v. și 12 X 79 p. 5; v. și brain-drain (după fr. tiers monde; cf. engl. Third World; PR 1952, BD 1966 – aici se afirmă că în fr. este folosit din 1940; DP)
vârsta a tréia sint. s. (eufemism) Perioda de după pensionare, bătrânețe ◊ „A treia vârstă. Într-un buletin consacrat vârstei a treia, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că numărul persoanelor în vârstă se va dubla până în anul 2000. În 1970 existau în lume 304 milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani.” R.l. 7 V 79 p. 6. ◊ „Noi, gerontologii români, considerăm că metoda esențială de întârziere a proceselor degenerative de vârstă și de evitare a fenomenelor morbide la vârsta a treia este profilaxia.” Cont. 16 VI 79 p. 7. ◊ „Am văzut doi indexați de vârsta a treia cumpărând [...] biscuiți «Eugenia» privatizați.” R.l. 18 V 93 p. 1 [var. a treia vârstă] (după fr. troisième îge; DMN 1966; DEX-S)

Treilea dex online | sinonim

Treilea definitie

Intrare: treilea
treilea numeral ordinal
  • silabisire: tre-i-lea