Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru travestit

TRAVESTÍ2, travestesc, vb. IV. Tranz. și refl. A (se) deghiza. – Din fr. travestir.
TRAVESTÍT, -Ă, travestiți, -te, adj., s. m. 1. Adj. Deghizat. 2. S. m. Homosexual care se îmbracă, se machiază ca o femeie sau care prezintă caractere feminine evidente, în special în urma unui tratament hormonal. – V. travesti2.
TRAVESTÍ2, travestesc, vb. IV. Tranz. și refl. A (se) deghiza. – Din fr. travestir.
TRAVESTÍT, -Ă, travestiți, -te, adj. Deghizat. – V. travesti2.
TRAVESTÍ, travestesc, vb. IV. Refl. A se deghiza. V. costuma. Se travestea la minut în dansatoare orientală și în fachir, în toreador și-n subretă. PAS, Z. III 248. Doi feciori merg în tindă... se travestesc în haine... comice. MARIAN, Î. 209. – Variantă; (rar) străvestí (TEODORESCU, P. P. 474) vb. IV.
TRAVESTÍT, -Ă, travestiți, -te, adj. Deghizat. Trăsăturile feței... te-ar fi făcut a crede că e chipul unei femei travestite. EMINESCU, N. 39. – Variantă: (rar) străvestít, -ă (HASDEU, I. V. 156) adj.
*travestít s. m., pl. travestíți
travestí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. travestésc, imperf. 3 sg. travesteá; conj. prez. 3 sg. și pl. travesteáscă
travestít s. m., pl. travestíți; f. sg. travestítă, pl. travestíte
TRAVESTÍ vb. v. deghiza.
TRAVESTÍT adj., adv. 1. adj. v. deghizat. 2. adv. v. deghizat.
TRAVESTÍ vb. IV. tr., refl. A (se) deghiza. [P.i. -tesc. / cf. fr. travestir, it. travestire].
TRAVESTÍ2 vb. I. tr., refl. a (se) deghiza (pentru un carnaval, un bal mascat). II. refl. (despre actori) a interpreta mai multe roluri în una și aceeași piesă. (< fr. travestir, it. travestire)
TRAVESTÍT s. m. homosexual îmbrăcat ca o femeie. (< it. travestito, engl. travestite)[1]
A TRAVESTÍ ~ésc tranz. A face să se travestească; a deghiza. /<fr. travestir
A SE TRAVESTÍ mă ~ésc intranz. 1) A-și schimba îmbrăcămintea obișnuită pentru a nu putea fi recunoscut; a se deghiza. 2) (despre actori) A juca roluri diferite în aceeași piesă (schimbându-și costumul). 3) A se ascunde sub aparențe înșelătoare cu scopul de a induce în eroare; a se camufla; a se deghiza. /<fr. travestir
travestì v. 1. a se străvesti; 2. fig. a traduce liber pe un autor spre a-i da un sens ridicul.
travestésc v. tr. (fr. travestir, d. it. travestire, din tra- [ca rom. tre- din tresar] și vestire, a îmbrăca). Îmbrac în alte haĭne ca să nu fie recunoscut. Fig. Traduc în stil burlesc: Scarron a travestit Eneida. – Și str- (ca cuv. care încep cu str-). Ca barb. deghizez. V. tiptil.
TRAVESTI vb. a (se) deghiza, (pop.) a (se) preface, (înv. și reg.) a (se) străvesti, (înv.) a (se) schimba. (S-a ~ în femeie.)
TRAVESTIT adj., adv. 1. adj. deghizat, (înv.) străvestit. (Un bărbat ~.) 2. adv. deghizat, (înv.) tiptil. (Umblă ~.)
travestít s. m. Homosexual, îmbrăcat (și fardat) ca o femeie ◊ „Piața Spaniei, cu magazinele sale de lux, este goală. Grădinile Pincio sunt regatul travestiților și prostituatelor.” Sc. 15 II 78 p. 5. ◊ „[Băieți] care urmează să se prostitueze ca travestiți.Ev.z. 22 I 97 p. 5 (din it. travestito, cf. fr. travesti, engl. transvestist; PR 1950, BD 1967)

travestit definitie

travestit dex

Intrare: travestit (adj.)
travestit adjectiv
Intrare: travesti (vb.)
travesti vb. verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: travestit (s.m.)
travestit substantiv masculin