Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru travertin

TRAVERT├ŹN s. n. Tuf calcaros compact, folosit ca material de construc╚Ťie ╚Öi de ornament. ÔÇô Din fr. travertin, it. travertino.
TRAVERT├ŹN s. n. Tuf calcaros care se poate lustrui ca marmura ╚Öi care se folose╚Öte ca piatr─â de construc╚Ťie. ÔÇô Din fr. travertin, it. travertino.
TRAVERT├ŹN s. m. Tuf calcaros care poate fi lustruit ca marmura ╚Öi se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ca piatr─â de construc╚Ťie. Vedem mormane de nisip fin ╚Öi o argil─â de culoarea travertinului. CONTEMPORANUL, S. II, 1955, nr. 481, 3/3.
travert├şn s. n.
travert├şn s. n.
TRAVERT├ŹN s.n. Tuf calcaros care se g─âse╚Öte ├«n ├«mprejurimile ora╚Öului Tivoli (Italia) ╚Öi care se poate lustrui ca marmura. [Cf. it. travertino, fr. travertin].
TRAVERT├ŹN s. n. tuf calcaros, alb-cenu╚Öiu, care se poate lustrui ca marmura, ├«n construc╚Ťii la placarea ornamental─â a fa╚Ťadelor, a holurilor etc. (< fr. travertin, it. travertino)
travertin (engl.= travertine), var. de calcar de precipita╚Ťie cu structur─â cavernoas─â, de culoare alb─â sau g─âlbuie, format din aragonit ╚Öi/ sau calcit fibros radiar. T. se formeaz─â prin depunerea CaCO3 din ape cu temperatur─â normal─â pe supr. unor resturi vegetale sau fragmente de roci. Porozitatea lor mare este determinat─â de spa╚Ťiile libere r─âmase dup─â distrugerea p─âr╚Ťii vegetale. Se utilizeaz─â ca piatr─â ornamental─â. La noi se exploateaz─â la Borsec, Borz etc. Sin. sinter calcaros.

Travertin dex online | sinonim

Travertin definitie

Intrare: travertin
travertin substantiv neutru