Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru traversat

TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum, a unei ape) pe cealalt─â parte; a trece peste... ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri, oceane etc.). ÔÖŽ Fig. A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (o anumit─â vreme). Traverseaz─â o criz─â moral─â. ÔÇô Din fr. traverser.
TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum) pe cealalt─â parte; a trece peste... ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri, oceane etc.). ÔÖŽ Fig. A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (o anumit─â vreme). Traverseaz─â o criz─â moral─â. ÔÇô Din fr. traverser.
TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte pe cealalt─â (a unei str─âzi, a unui drum etc.); a trece peste... Din c├«nd ├«n c├«nd... travers─âm vreun pod. CAMIL PETRESCU, V. 17. Fo╚Ötii profesori traversau strada. C. PETRESCU, C. V. 57. Publicul a dat n─âval─â c─âtre peron, trebuind s─â traverseze ╚Öinele liniei ├«nt├«ia. CARAGIALE, M. 204. ÔŚŐ Absol. Prinsese bra╚Ťulid lui Zaharia Duhu, gr─âbind s─â traverseze ├«mpreun─â cu gloata. C. PETRESCU, A. 324. ÔÖŽ (Cu privire la mun╚Ťi, ╚Ť─âri etc.) A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul; a trece prin... Apele Oltului traverseaz─â mun╚Ťii. BOGZA, C. O. 250. Am fost deci nevoit s─â ajung la Paris, ocolind teritoriul Germaniei, travers├«nd Cehoslovacia. SAHIA, U.R.S.S. 213.
traversá (a ~) vb., ind. prez. 3 traverseáză
travers├í vb., ind. prez. 1 sg. travers├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. traverse├íz─â
TRAVERSÁ vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. v. străbate.
TRAVERS├ü vb. I. tr. A trece de pe o parte pe cealalt─â a unei str─âzi, a unui drum, a unui fluviu; a trece dincolo. ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri etc.). ÔÖŽ (Fig.) A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (un anumit timp). [< fr. traverser].
TRAVERS├ü vb. tr. 1. a trece de pe o parte pe cealalt─â a unei str─âzi, a unui drum, fluviu etc. ÔŚŐ a str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri). 2. (fig.) a tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta. 3. (mar.) a prinde ancora cu c├órligul de traversier─â ╚Öi a o a╚Öeza orizontal. ÔŚŐ a a╚Öeza o verg─â travers pe punte. (< fr. traverser)
A TRAVERS├ü ~├ęz tranz. 1) (obiecte situate transversal fa╚Ť─â de linia mi╚Öc─ârii) A str─âbate deplas├óndu-se de-a curmezi╚Öul ├«n cealalt─â parte; a trece. 2) (suprafe╚Ťe ├«ntinse, spa╚Ťii) A parcurge de la un cap─ât la altul sau dintr-o parte ├«n alta; a str─âbate. fig. (st─âri, perioade de timp) A dep─â╚Öi, suport├ónd. ~ o criz─â sufleteasc─â. /<fr. traverser
traversà v. 1. a trece de partea cealaltă: a traversa o stradă; 2. a întretăia: o alee traversează grădina.
*travers├ęz v. tr. (fr. traverser, it. traversare). Str─âbat, ta─ş (merg├«nd, ├«ntinz├«ndu-m─â): a traversa o strad─â, c─ârarea traverseaz─â p─âduricea.
TRAVERSA vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. a parcurge, a str─âbate, (├«nv.) a sp─âla. (Dun─ârea ~ mai multe ╚Ť─âri.)

Traversat dex online | sinonim

Traversat definitie

Intrare: traversat
traversat participiu
Intrare: traversa
traversa verb grupa I conjugarea a II-a