Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru traversa

TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum, a unei ape) pe cealalt─â parte; a trece peste... ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri, oceane etc.). ÔÖŽ Fig. A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (o anumit─â vreme). Traverseaz─â o criz─â moral─â. ÔÇô Din fr. traverser.
TRAV├ëRS─é, traverse, s. f. Grind─â de fier, de lemn, de beton armat etc., a╚Öezat─â transversal pe axa longitudinal─â a unei construc╚Ťii sau a unui sistem tehnic ╚Öi folosit─â ca pies─â de rezisten╚Ť─â la construirea scheletului unei cl─âdiri, al unui pod, al unei ma╚Öini etc. ÔÖŽ Bar─â de lemn, de metal sau de beton armat care se a╚Öaz─â transversal sub ╚Öinele de cale ferat─â ╚Öi de care acestea se fixeaz─â prin crampoane sau ╚Öuruburi. ÔÖŽ Par├óm─â sau grind─â transversal─â fa╚Ť─â de direc╚Ťia unei nave, pe care se sprijin─â puntea. ÔÖŽ F├ó╚Öie de p├ónz─â care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. ÔÇô Din fr. traverse.
TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte (a unui loc, a unui drum) pe cealalt─â parte; a trece peste... ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri, oceane etc.). ÔÖŽ Fig. A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (o anumit─â vreme). Traverseaz─â o criz─â moral─â. ÔÇô Din fr. traverser.
TRAV├ëRS─é, traverse, s. f. Grind─â de fier, de lemn, de beton armat etc., a╚Öezat─â transversal pe axa longitudinal─â a unei construc╚Ťii sau a unui sistem tehnic ╚Öi folosit─â ca pies─â de rezisten╚Ť─â la construirea scheletului unei cl─âdiri, al unui pod, al unei ma╚Öini etc. ÔÖŽ Bar─â de lemn, de metal sau de beton armat care se a╚Öaz─â transversal sub ╚Öinele de cale ferat─â ╚Öi de care acestea se fixeaz─â prin crampoane sau ╚Öuruburi. ÔÖŽ Par├óm─â sau grind─â transversal─â fa╚Ť─â de direc╚Ťia unei nave, pe care se sprijin─â puntea. ÔÖŽ F├ó╚Öie de p├ónz─â care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. ÔÇô Din fr. traverse.
TRAVERS├ü, traversez, vb. I. Tranz. A trece de pe o parte pe cealalt─â (a unei str─âzi, a unui drum etc.); a trece peste... Din c├«nd ├«n c├«nd... travers─âm vreun pod. CAMIL PETRESCU, V. 17. Fo╚Ötii profesori traversau strada. C. PETRESCU, C. V. 57. Publicul a dat n─âval─â c─âtre peron, trebuind s─â traverseze ╚Öinele liniei ├«nt├«ia. CARAGIALE, M. 204. ÔŚŐ Absol. Prinsese bra╚Ťulid lui Zaharia Duhu, gr─âbind s─â traverseze ├«mpreun─â cu gloata. C. PETRESCU, A. 324. ÔÖŽ (Cu privire la mun╚Ťi, ╚Ť─âri etc.) A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul; a trece prin... Apele Oltului traverseaz─â mun╚Ťii. BOGZA, C. O. 250. Am fost deci nevoit s─â ajung la Paris, ocolind teritoriul Germaniei, travers├«nd Cehoslovacia. SAHIA, U.R.S.S. 213.
TRAV├ëRS─é, traverse, s. f. Bar─â de lemn, de o╚Ťel, de beton armat etc., a╚Öezat─â transversal pe axa longitudinal─â a unei construc╚Ťii sau a unui sistem tehnic ╚Öi folosit─â ca pies─â de rezisten╚Ť─â ├«n construirea scheletului unei cl─âdiri, a unui pod, a unei ma╚Öini etc.; bar─â de lemn, uneori de metal sau de beton armat, care se a╚Öaz─â transversal sub ╚Öinele de cale ferat─â ╚Öi de care acestea se fixeaz─â prin crampoane sau ╚Öuruburi. J─âratecul se stingea ├«ntre ╚Öine, ├«nnegrind traversele. DUMITRIU, B. F. 112. Alergau to╚Ťi, p─â╚Öind peste s├«rme ╚Öi lunec├«nd pe traversele unse cu catran. C. PETRESCU, C. V. 34. S─âri u╚Öor pe gr─âmada unor traverse ruginite. SAHIA, N. 36.
traversá (a ~) vb., ind. prez. 3 traverseáză
trav├ęrs─â (grind─â) s. f., g.-d. art. trav├ęrsei; pl. trav├ęrse
travers├í vb., ind. prez. 1 sg. travers├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. traverse├íz─â
trav├ęrs─â s. f., g.-d. art. trav├ęrsei; pl. trav├ęrse
TRAVERSÁ vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. v. străbate.
TRAVÉRSĂ s. 1. (Transilv. și Ban.) șlip, șliper. (~ de cale ferată.) 2. preș. (~ pusă peste un covor.)
TRAVERS├ü vb. I. tr. A trece de pe o parte pe cealalt─â a unei str─âzi, a unui drum, a unui fluviu; a trece dincolo. ÔÖŽ A str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri etc.). ÔÖŽ (Fig.) A tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta (un anumit timp). [< fr. traverser].
TRAV├ëRS─é s.f. 1. Grind─â transversal─â folosit─â ca pies─â de rezisten╚Ť─â ├«n construirea scheletului unui pod, a unei cl─âdiri etc. ÔÖŽ Pies─â, de obicei de lemn, care se a╚Öaz─â transversal sub ╚Öinele de cale ferat─â. ÔÖŽ Bar─â de metal, drug, p├órghie. 2. (Mar.) Par├óm─â transversal─â fa╚Ť─â de direc╚Ťia unei nave. 3. (Mil.) Mic─â ridic─âtur─â de p─âm├ónt amplasat─â pe ╚Öan╚Ťurile de tragere. [Pl. -se. / < fr. traverse].
TRAVERS├ü vb. tr. 1. a trece de pe o parte pe cealalt─â a unei str─âzi, a unui drum, fluviu etc. ÔŚŐ a str─âbate, a t─âia de-a curmezi╚Öul (mun╚Ťi, ╚Ť─âri, m─âri). 2. (fig.) a tr─âi, a sim╚Ťi, a suporta. 3. (mar.) a prinde ancora cu c├órligul de traversier─â ╚Öi a o a╚Öeza orizontal. ÔŚŐ a a╚Öeza o verg─â travers pe punte. (< fr. traverser)
TRAV├ëRS─é s. f. 1. grind─â transversal─â ca pies─â de rezisten╚Ť─â ├«n construirea scheletului unui pod, a unei cl─âdiri etc. ÔŚŐ pies─â transversal─â sub ╚Öinele de cale ferat─â. ÔŚŐ baz─â de metal, drug, p├órghie. 2. (mar.) par├óm─â fixat─â transversal fa╚Ť─â de direc╚Ťia navei. 3. (mil.) mic─â ridic─âtur─â de p─âm├ónt amplasat─â pe ╚Öanturile de tragere. 4. f├ó╚Öie de p├ónz─â care se pune deasupra covorului pentru a-l proteja. (< fr. traverse)
A TRAVERS├ü ~├ęz tranz. 1) (obiecte situate transversal fa╚Ť─â de linia mi╚Öc─ârii) A str─âbate deplas├óndu-se de-a curmezi╚Öul ├«n cealalt─â parte; a trece. 2) (suprafe╚Ťe ├«ntinse, spa╚Ťii) A parcurge de la un cap─ât la altul sau dintr-o parte ├«n alta; a str─âbate. fig. (st─âri, perioade de timp) A dep─â╚Öi, suport├ónd. ~ o criz─â sufleteasc─â. /<fr. traverser
TRAV├ëRS─é ~e f. 1) Bar─â de rezisten╚Ť─â a╚Öezat─â transversal pe axa longitudinal─â a unei construc╚Ťii sau a unui sistem tehnic. 2) Fiecare dintre barele transversale instalate sub ╚Öinele de cale ferat─â de care se fixeaz─â prin ╚Öuruburi. /<fr. traverse
traversà v. 1. a trece de partea cealaltă: a traversa o stradă; 2. a întretăia: o alee traversează grădina.
traversă f. bucată de lemn pusă de-a curmeziș: traverse pentru căile ferate.
*trav├ęrs─â f., pl. e (fr. traverse, it. traversa). Bucat─â de lemn sa┼ş de fer ├«n care se ├«n╚Ťepenesc ╚Öinele trenulu─ş ╚Öi care e a╚Öezat─â transversal fa╚Ť─â de ╚Öine. Grind─â a╚Öezat─â transversal ├«n construc╚Ťiune.
*travers├ęz v. tr. (fr. traverser, it. traversare). Str─âbat, ta─ş (merg├«nd, ├«ntinz├«ndu-m─â): a traversa o strad─â, c─ârarea traverseaz─â p─âduricea.
TRAVERSA vb. 1. a trece. (A ~ strada, oceanul etc.) 2. a parcurge, a str─âbate, (├«nv.) a sp─âla. (Dun─ârea ~ mai multe ╚Ť─âri.)
TRAVERSĂ s. 1. (Transilv. și Ban.) șlip, șliper. (~ de cale-ferată.) 2. preș. (~ pusă peste un covor.)
TRAVERS─é pies─â de rezisten╚Ť─â din structura unei aripi.

Traversa dex online | sinonim

Traversa definitie

Intrare: travers─â
travers─â substantiv feminin
Intrare: traversa
traversa verb grupa I conjugarea a II-a