Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru transpira

TRANSPIR├ü, transp├şr, vb. I. Intranz. 1. A secreta ╚Öi a elimina sudoarea prin porii pielii; a asuda, a n─âdu╚Öi. 2. (Despre plante) A elimina ap─â sub form─â de vapori. 3. Fig. (Fam.) A ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a reie╚Öi, a se afla, a se auzi (o ╚Ötire secret─â, un zvon etc.). ÔÇô Din fr. transpirer.
TRANSPIR├ü, transp├şr, vb. I. Intranz. 1. A secreta ╚Öi a elimina sudoarea prin porii pielii; a asuda, a n─âdu╚Öi. 2. (Despre plante) A elimina ap─â sub form─â de vapori. 3. Fig. (Fam.) A ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a reie╚Öi, a se afla, a se auzi (o ╚Ötire secret─â, un zvon etc.). ÔÇô Din fr. transpirer.
TRANSPIR├ü, transp├şr, vb. I. Intranz. 1. A elimina prin porii pielii sudoarea; a se acoperi cu sudoare; a asuda, a n─âdu╚Öi. 2. (Despre plante) A elimina ap─â sub form─â de vapori. 3. Fig. A ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a reie╚Öi, a se v─âdi. La sf├«r╚Öitul doinei lui Co╚Öbuc ├«ns─â, durerea e difuz─â, vag─â; transpir─â din ea at├«ta nesiguran╚Ť─â. GHEREA, ST, CR. III 393. Genul acesta place prin coloritul descrip╚Ťiei, prin aerul curat ╚Öi s─ân─âtos de c├«mp, de flori, de naivitate, ce transpir─â din el. DEMETRESCU, O. 159. ÔÖŽ A se afla, a se auzi. N-a transpirat nimic din ceea ce au vorbit am├«ndoi.
!transpir├í (a ~) vb., ind. prez. 3 transp├şr─â
transpir├í vb. (sil. mf. -spi-), ind. prez. 1 sg. transp├şr, 3 sg. ╚Öi pl. transp├şr─â
TRANSPIRÁ vb. a asuda, a (se) înnăduși, a năduși. (A ~ din cauza căldurii.)
TRANSPIRÁ vb. v. afla, auzi.
TRANSPIR├ü vb. I. intr. 1. A elimina sudoare prin porii pielii; a asuda, a n─âdu╚Öi. 2. (Despre plante) A elimina ap─â sub form─â de vapori. 3. (Fig.) A ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a reie╚Öi, a emana. ÔÖŽ A se auzi, a se afla. [P.i. transp├şr. / < fr. transpirer, cf. lat. trans ÔÇô dincolo, spirare ÔÇô a exala].
TRANSPIR├ü vb. intr. 1. a elimina sudoare prin porii pielii; a asuda. ÔŚŐ a se forma pic─âturi de ap─â la suprafa╚Ťa unui element de construc╚Ťie. 2. (despre plante) a elimina ap─â sub form─â de vapori. 3. (fig.) a ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a reie╚Öi, a emana. ÔŚŐ a se auzi. (< fr. transpirer)
A TRANSPIR├ü transp├şr intranz. 1) A elimina sudoare; a asuda. 2) (despre plante) A elimina ap─â sub form─â de vapori. 3) fig. (despre idei, planuri, sentimente, secrete) A ie╚Öi la suprafa╚Ť─â; a deveni cunoscut. [Sil. trans-pi-] /<fr. transpirer
transpirà v. 1. a năduși, a ieși din corp prin pori; 2. se zice de corpul însuș: transpiră mult; 3. fig. a începe a fi cunoscut: știrea transpirase deja.
*transp├şr, a -├í v. intr. (mlat. transspiro, -spir├íre, d. trans, dincolo, ╚Öi spirare, a sufla. V. a-spir, su-spin). ─Čes pin por─ş, transud: sudoarea transpir─â. Asud (impropri┼ş ╚Öi de prisos pe rom├óne╚Öte). Fig. Ajung la urechile lumi─ş: s─â nu transpire nimic din planu nostru!
TRANSPIRA vb. a asuda, a (se) înnăduși, a năduși. (A ~ din cauza căldurii.)
transpira vb. v. AFLA. AUZI.
transpira pers. a III-a sg. transpir─â v. i. (d. o informa╚Ťie, un secret etc.) a ie╚Öi la suprafa╚Ť─â, a se afla

Transpira dex online | sinonim

Transpira definitie

Intrare: transpira
transpira verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: -spi-