Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru transp─ârere

TRANSP─éRE├ü, transp├ír, vb. II. Intranz. (Rar) A se z─âri, a se ├«ntrez─âri, a se ghici. ÔÇô Trans- + p─ârea (dup─â fr. transpara├«tre).
TRANSP─éRE├ü, transp├ír, vb. II. Intranz. (Rar) A se z─âri, a se ├«ntrez─âri, a se ghici. ÔÇô Trans- + p─ârea (dup─â fr. transpara├«tre).
TRANSP─éRE├ü, transp├ír, vb. II. Intranz. (Rar) A se vedea foarte pu╚Ťin; a se str─âvedea, a se z─âri, a se ├«ntrez─âri. Cercam tihnit o nou─â poezie, Ca s─â-mi continuu ciclul de la ╚Ťar─â, C├«nd fantomatic prinde s─â transpar─â Pe manuscris o umbr─â viorie. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 18. Prin hainele-i argintoase ├«i transpar membrele u╚Öoare. EMINESCU, N. 67.
!transpăreá (a ~) (tran-spă-/trans-pă-) vb., ind. prez. 3 sg. transpáre; conj. prez. 3 să transpáră
transpăreá vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 3 sg. transpáre
TRANSPĂREÁ vb. v. întrevedea.
TRANSPĂREÁ vb. intr. a se întrezări, a se ghici. (după fr. transparaître)
A TRANSPĂREÁ transpár intranz. 1) A se vedea foarte vag (din cauza depărtării, a întunericului etc.). 2) A apărea printre alte elemente; a se întrezări; a se întrevedea. [Sil. trans-pă-] /trans- + a părea
*transp├ír, -p─âr├║t, a -p─âre├í v. intr. (trans- ╚Öi par din a-par). M─â str─âv─âd pintrÔÇÖun corp transparent (ap─â limpede, sticl─â ╚Ö. a.) or─ş translucid: liniile negre transp─ârea┼ş pin plic. Fig. ├Äs u╚Öor de priceput: inten╚Ťiunile transp─ârea┼ş pin aluziun─ş.
TRANSP─éREA vb. a (se) ├«ntrevedea, a (se) ├«ntrez─âri, (rar) a (se) prevedea, a (se) str─âvedea. (A ~ ca prin cea╚Ť─â.)

Transp─ârere dex online | sinonim

Transp─ârere definitie

Intrare: transp─ârea
transp─ârea verb grupa a II-a conjugarea a VIII-a
  • silabisire: trans-
Intrare: transp─ârere
transp─ârere infinitiv lung