Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru transpărea

TRANSPĂREÁ, transpár, vb. II. Intranz. (Rar) A se zări, a se întrezări, a se ghici. – Trans- + părea (după fr. transparaître).
TRANSPĂREÁ, transpár, vb. II. Intranz. (Rar) A se zări, a se întrezări, a se ghici. – Trans- + părea (după fr. transparaître).
TRANSPĂREÁ, transpár, vb. II. Intranz. (Rar) A se vedea foarte puțin; a se străvedea, a se zări, a se întrezări. Cercam tihnit o nouă poezie, Ca să-mi continuu ciclul de la țară, Cînd fantomatic prinde să transpară Pe manuscris o umbră viorie. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 18. Prin hainele-i argintoase îi transpar membrele ușoare. EMINESCU, N. 67.
!transpăreá (a ~) (tran-spă-/trans-pă-) vb., ind. prez. 3 sg. transpáre; conj. prez. 3 să transpáră
transpăreá vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 3 sg. transpáre
TRANSPĂREÁ vb. v. întrevedea.
TRANSPĂREÁ vb. intr. a se întrezări, a se ghici. (după fr. transparaître)
A TRANSPĂREÁ transpár intranz. 1) A se vedea foarte vag (din cauza depărtării, a întunericului etc.). 2) A apărea printre alte elemente; a se întrezări; a se întrevedea. [Sil. trans-pă-] /trans- + a părea
*transpár, -părút, a -păreá v. intr. (trans- și par din a-par). Mă străvăd pintr’un corp transparent (apă limpede, sticlă ș. a.) orĭ translucid: liniile negre transpăreaŭ pin plic. Fig. Îs ușor de priceput: intențiunile transpăreaŭ pin aluziunĭ.
TRANSPĂREA vb. a (se) întrevedea, a (se) întrezări, (rar) a (se) prevedea, a (se) străvedea. (A ~ ca prin ceață.)

transpărea definitie

transpărea dex

Intrare: transpărea
transpărea verb grupa a II-a conjugarea a VIII-a
  • silabisire: trans-