Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru transferare

TRANSFER├ü, transfer, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) muta (cu serviciul) de la o institu╚Ťie la alta, f─âr─â desfacerea contractului de munc─â (cu consim╚Ť─âm├óntul sau la cererea salariatului). ÔÖŽ A (se) muta la alt club sportiv, la alt─â echip─â. + Tranz. A transmite un drept. 2. Tranz. A face un schimb, o trecere, o transmitere de energie, de c─âldur─â etc. de la un sistem fizic sau tehnic la altul. ÔÇô Din fr. transf├ęrer.
TRANSFER├üRE, transfer─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) transfera ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. transfera.
TRANSFER├ü, transf├ęr, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) muta (cu serviciul) de la o institu╚Ťie la alta, f─âr─â desfacerea contractului de munc─â (cu consim╚Ť─âm├óntul sau la cererea salariatului). ÔÖŽ A (se) muta la alt club sportiv, la alt─â echip─â. ÔÖŽ Tranz. A transmite (un act, un drept etc.) de la cineva la altcineva. 2. Tranz. A face un schimb, o trecere de energie, de c─âldur─â etc. de la un sistem la altul. ÔÇô Din fr. transf├ęrer.
TRANSFER├üRE, transfer─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) transfera ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. transfera.
TRANSFER├ü, transf├ęr, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la o persoan─â) A muta dintr-o localitate ├«n alta sau de la o institu╚Ťie la alta, a face s─â-╚Öi schimbe locul de munc─â. Doream s─â fiu transferat undeva l├«ng─â Tulcea. SADOVEANU, P. M. 106. ÔŚŐ Refl. M-am transferat la alt─â unitate. ÔÖŽ (Cu privire la acte, obiecte, drepturi etc.) A transmite de la cineva la altcineva. 2. A face un schimb, o trecere de energie, de c─âldur─â etc. de la un sistem la altul.
TRANSFER├üRE, transfer─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a transfera ╚Öi rezultatul ei; mutare, trecere, transmitere. Am prezintat mai-marilor mei cerere de transferare. GALACTION, O. I 104.
!transfer├í (a ~) vb., ind. prez. 3 transf├ęr─â
!transferáre s. f., g.-d. art. transferắrii; pl. transferắri
transfer├í vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 1 sg. transf├ęr, 3 sg. ╚Öi pl. transf├ęr─â
transferáre s. f. (sil. mf. trans-), g.-d. art. transferării; pl. transferări
TRANSFERÁ vb. 1. v. muta. 2. v. transmite.
TRANSFERÁRE s. v. mutare.
TRANSFER├ü vb. I. tr., refl. A (se) muta dintr-o localitate ├«n alta sau de la o institu╚Ťie la alta, f─âr─â desfacerea contractului de munc─â. ÔÖŽ tr. A transmite, a trece dintr-o stare sau dintr-o parte ├«n alta (un lucru, un drept etc.). [P.i. transf├ęr, 3,6 -r─â, conj. -re. / < fr. transf├ęrer, cf. lat. transferre].
TRANSFER├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) transfera ╚Öi rezultatul ei; transfer. [< transfera].
TRANSFER├ü vb. I. tr., refl. a (se) muta (cu serviciul) de la o institu╚Ťie la alta, f─âr─â desfacerea contractului de munc─â. II. tr. a transmite, a trece dintr-o stare sau dintr-o parte ├«n alta (un lucru, un drept etc.). ÔŚŐ (cont.) a face s─â treac─â o sum─â dintr-un cont ├«n altul, prin virament. (< fr. transf├ęrer)
A TRANSFER├ü transf├ęr tranz. 1) A face s─â se transfere. 2) (sume de bani, drepturi) A face s─â treac─â de la o persoan─â sau de la o institu╚Ťie la alta. 3) (energii) A face s─â treac─â de la un generator la un receptor. [Sil. trans-fe-] /<fr. transf├ęrer
A SE TRANSFER├ü m─â transf├ęr intranz. A trece de la un loc de lucru la altul; a se muta. /<fr. transf├ęrer
transfer├á v. 1. a face s─â treac─â dintrÔÇÖun loc ├«ntrÔÇÖaltul; 2. fig. a ceda altuia: a transfera un drept cuiva.
transferare f. 1. ac╚Ťiunea de a transfera; 2. act prin care, se transmite proprietatea unei rente, a unei ac╚Ťiuni ╚Öi a oric─ârii valori cotat─â la Burs─â.
2) *transf├ęr, a -├í v. tr. (fr. transf├ęrer, d. lat. transferre, translatum, a duce dincolo. V. con-fer, pre-fer). Permut: a transfera un func╚Ťionar. Transmit o posesiune (rent─â, ac╚Ťiun─ş ╚Ö. a.).
*transfer├íre f. Ac╚Ťiunea de a transfera, translac╚Ťiune, h├«rtia pin care se notific─â aceast─â ac╚Ťiune.
TRANSFERA vb. 1. a (se) muta, a (se) permuta, a (se) strămuta, (înv.) a (se) premutarisi. (S-a ~ cu slujba la Ploiești.) 2. (JUR.) a transmite. (A ~ cuiva un drept.)
TRANSFERARE s. mutare, mutat, permutare, permuta╚Ťie, str─âmutare, str─âmutat, transfer. (~ lui cu serviciul la Bac─âu.)

Transferare dex online | sinonim

Transferare definitie

Intrare: transfera
transfera verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: trans-
Intrare: transferare
transferare substantiv feminin
  • silabisire: trans-