Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru transcris

TRANSCR├ŹE, transcriu, vb. III. Tranz. 1. A copia exact un text scris, a face o copie scris─â f─âr─â modific─âri. ÔÖŽ A trece un act, o conven╚Ťie etc. ├«ntr-un registru public special. 2. A transpune ├«n scris un text dintr-un alfabet ├«n altul, de pe o band─â de magnetofon etc. ÔÖŽ A nota ├«n scris (cu semne speciale) elementele unui idiom. 3. A prelucra o bucat─â muzical─â scris─â pentru un anumit instrument sau pentru o anumit─â voce, spre a fi c├óntat─â la alt instrument sau de alt─â voce. ÔÇô Din fr. transcrire (dup─â scrie).
TRANSCR├ŹE, transcriu, vb. III. Tranz. 1. A scrie din nou (pe alt─â foaie) un text f─âr─â modific─âri, a face o copie scris─â; a copia. ÔÖŽ A ├«nscrie, a ├«nregistra, a copia un act, o conven╚Ťie etc. ├«ntr-un registru public special. 2. A transpune ├«n scris un text dintr-un alfabet ├«n altul, de pe o band─â de magnetofon etc. ÔÖŽ A nota ├«n scris (cu semne speciale) elementele unui grai, ale unui dialect etc. 3. A prelucra o bucat─â muzical─â scris─â pentru un anumit instrument sau pentru o anumit─â voce, spre a fi c├óntat─â la alt instrument sau de alt─â voce. ÔÇô Din fr. transcrire (dup─â scrie).
TRANSCR├ŹE, transcriu, vb. III. Tranz. 1. A scrie din nou un text f─âr─â a-i aduce modific─âri, a face o copie scris─â, a copia. ├Äi transcriam c─âr╚Ťile de algebr─â ╚Öi ├«i ajutam la cazanele ╚Öi oalele lui de alchimist. CAMIL PETRESCU, T. II 180. A╚Ö transcrie aci cu pl─âcere toat─â acea ├«nc├«nt─âtoare descrip╚Ťiune. ODOBESCU, S. III 20. Transcriu aci trei epistole ce am primit la Constantinopol ├«n timpul guvernului revolu╚Ťionar. GHICA, A. 38. ÔÖŽ A prelucra o bucat─â muzical─â scris─â pentru un anumit instrument sau o anumit─â voce, pentru a fi c├«ntat─â de alt instrument sau de alt─â voce. Liszt a transcris pentru pian piesa pentru vioar─â Campanella de Paganini. 2. A copia un act ├«ntr-un registru public special. P├«n─â ce nu s-a transcris definitiv, o desp─âr╚Ťire e o simpl─â ne├«n╚Ťelegere ├«ntre so╚Ťi. REBREANU, R. I 255.
TRANSCR├ŹS, -─é, transcri╚Öi, -se, adj. (Despre un act, o hot─âr├«re etc.) Copiat ├«n registrul public de transcrip╚Ťie.
transcr├şe (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. transcr├şu, 2 sg. transcr├şi, 1 pl. transcr├şem, 2 pl. transcr├şe╚Ťi; conj. prez. 3 s─â transcr├şe; imper. 2 sg. transcr├şe, 2 pl. transcr├şe╚Ťi; ger. transcri├şnd (-scri-ind); part. transcr├şs
transcr├şe vb. (sil. tran-), ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. transcr├şu, 1 pl. transcr├şem, imperf. 3 sg. transcri├í; imper. 2 sg. transcr├şe, 2 pl. transcr├şe╚Ťi; ger. transcri├şnd; part. transcr├şs
TRANSCR├ŹE vb. 1. a copia, a reproduce, (├«nv.) a decopia, a izvodi, a prescrie. (A ~ pe curat un text.) 2. a transpune. (A ~ un text dintr-un alfabet ├«n altul.)
TRANSCR├ŹE vb. III. tr. 1. A face o copie scris─â, a copia. ÔÖŽ A prelucra o bucat─â muzical─â scris─â pentru un anumit instrument sau pentru o anumit─â voce astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi c├óntat─â de un alt instrument sau de o alt─â voce. 2. A copia un act ├«ntr-un registru public special. [P.i. -scriu, 4 -scriem, 5 -scrie╚Ťi, ger. -scriind. / cf. fr. transcrire, lat. transcribere, dup─â scrie].
TRANSCR├ŹE vb. tr. 1. a face o copie scris─â, a copia. 2. a transpune un text scris dintr-un alfabet ├«n altul, pentru facilitarea lecturii. ÔŚŐ a nota ├«n scris elementele unui idiom. 3. a prelucra o pies─â muzical─â scris─â pentru un anumit instrument sau pentru o anumit─â voce, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi c├óntat─â de un alt instrument sau de o alt─â voce. 4. (jur.) a copia un act ├«ntr-un registru public special. (dup─â fr. transcrire)
A TRANSCR├ŹE transcr├şu tranz. 1) (texte) A reproduce ├«n scris f─âr─â nici o modificare; a copia. 2) (buc─â╚Ťi muzicale) A prelucra pentru interpretare la un alt instrument sau de o alt─â voce dec├ót cea pentru care a fost scris─â ini╚Ťial. 3) (acte juridice) A trece ├«n scris ├«ntr-un registru public special, ├«n conformitate cu legea. [Sil. tran-scri-] /<fr. transcrire
transcrie v. 1. a copia ceva scris; 2. a face o transcrip╚Ťiune muzical─â.
*transcr├ş┼ş, -scr├şs, a -scr├şe v. tr. (lat. transcribere, d. trans, dincolo, ╚Öi scribere, a scrie; fr. transcrire). Copiez, scri┼ş pe o foa─şe ce─şa ce e scris deja pe alta. Muz. Copiez ╚Öi transpun o melodie p. alt instrument. Jur. Copiez dup─â un registru special un act de v├«nzare ╚Ö. a.
TRANSCRIE vb. 1. a copia, a reproduce, (înv.) a decopia, a izvodi, a prescrie. (A ~ pe curat un text.) 2. a transpune. (A ~ un text dintr-un alfabet în altul.)

Transcris dex online | sinonim

Transcris definitie

Intrare: transcrie
transcrie verb grupa a III-a conjugarea a X-a
  • silabisire: tran-
Intrare: transcris
transcris