Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

10 defini╚Ťii pentru transbordat

TRANSBORD├ü, transbordez, vb. I. 1. Tranz. A transporta m─ârfuri sau persoane dintr-un vehicul ├«n altul. ÔÖŽ A trece, cu ajutorul unui transbordor (1) vagoanele sau locomotiva unui tren de pe o linie pe alta, c├ónd cele dou─â linii nu au leg─âtur─â direct─â. 2. Intranz. A schimba trenul sau alt vehicul c├ónd circula╚Ťia pe un drum s-a ├«ntrerupt ├«ntr-un anumit loc. ÔÇô Din fr. transborder.
TRANSBORD├ü, transbordez, vb. I. 1. Tranz. A transporta m─ârfurile sau oamenii dintr-un tren ├«n altul sau de pe o nav─â pe alta (continu├ónd c─âl─âtoria). ÔÖŽ A trece, cu ajutorul unui transbordor (1) vagoanele sau locomotiva unui tren de pe o linie pe alta, c├ónd cele dou─â linii nu au leg─âtur─â direct─â. 2. Intranz. A schimba trenul sau alt vehicul c├ónd circula╚Ťia pe un drum s-a ├«ntrerupt ├«ntr-un anumit loc. ÔÇô Din fr. transborder.
TRANSBORD├ü, transbordez, vb. I. Tranz. A face transbordare. ÔŚŐ Intranz. Acesta va porni spre Buftea, se va opri la locul catastrofei ╚Öi vom transborda. CARAGIALE, M. 143.
transbordá (a ~) (trans-bor-) vb., ind. prez. 3 transbordeáză
transbord├í vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 1 sg. transbord├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. transborde├íz─â
TRANSBORD├ü vb. I. tr. A trece (c─âl─âtori, m─ârfuri etc.) dintr-un vehicul ├«n altul. ÔÖŽ A trece cu un transbordor un vehicul terestru de pe calea lui pe alt─â cale cu care nu are leg─âtur─â direct─â. [< fr. transborder].
TRANSBORD├ü vb. I. tr. a trece c─âl─âtori, m─ârfuri dintr-un vapor, tren etc. ├«n altul. ÔŚŐ a trece ca un transbordor un vehicul terestru de pe calea lui pe alt─â cale cu care nu are leg─âtur─â direct─â. II. intr. a schimba trenul sau alt vehicul. (< fr. transborder)
A TRANSBORD├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (c─âl─âtori, m─ârfuri, ├«nc─ârc─âturi) A trece dintr-un vehicul ├«n altul. 2) (locomotive, vagoane) A trece de pe o linie pe alta (cu ajutorul unui transbordor). 2. intranz. rar A schimba vehiculul ├«n cursul unei c─âl─âtorii. [Sil. trans-bor-] /<fr. transborder
transbord├á v. a transporta dintrÔÇÖo corabie ├«ntrÔÇÖalta, dintrÔÇÖun tren ├«ntrÔÇÖaltul.
*transbord├ęz v. tr. (fr. transborder, d. trans-, dincolo ╚Öi bord, bord). Transport de pe un bord (sa┼ş dintrÔÇÖun tren, dintrÔÇÖun vagon de tranva─ş) pe altu. ÔÇô S c─şocnindu-se de b, se pron. ╚Öi se poate scrie tranzbord├ęz.

Transbordat dex online | sinonim

Transbordat definitie

Intrare: transbordat
transbordat participiu
Intrare: transborda
transborda verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: trans-