Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru trambulină

TRAMBULÍNĂ, trambuline, s. f. 1. (La natație) Instalație prevăzută cu un postament și un dispozitiv de care se fixează o scândură elastică, servind pentru sărituri artistice în apă. 2. (La schi) Instalație în forma unei pante, servind la executarea săriturii în lungime. – După germ. Trampoline.
TRAMBULÍNĂ, trambuline, s. f. 1. (La natație) Dispozitiv alcătuit dintr-un postament pe care este fixată la un capăt o scândură orizontală foarte flexibilă, de pe care se sare în apă. 2. (La schi) Construcție în plan înclinat terminată cu o platformă elastică, de pe care sportivii își iau elanul spre a zbura cât mai departe. – După germ. Trampoline.
TRAMBULÍNĂ, trambuline, s. f. Dispozitiv pentru sărituri, folosit la gimnastică, înot, schi. Schiorii se azvîrlă de pe trambuline in vid. BOGZA, C. O. 58.
trambulínă s. f., g.-d. art. trambulínei; pl. trambulíne
trambulínă s. f., g.-d. art. trambulínei; pl. trambulíne
TRAMBULÍNĂ s.f. Instalație specială pentru sărituri în apă, cu schiurile etc. [< germ. Trampoline, cf. it. trampolino].
TRAMBULÍNĂ s. f. instalație specială pentru sărituri în apă, cu schiurile etc. (după germ. Trampolin, it. trampolino)
trambulínă (-ne), s. f. – Aparat de gimnastică care servește la sărituri. – Var. trampolin(ă). It. trampolino, cf. germ. Trampolin.
TRAMBULÍNĂ ~e f. sport 1) Instalație specială de pe care sportivii execută sărituri în apă. 2) Pantă la schi folosită la săriturile în lungime. [G.-D. trambulinei] /<germ. Trampoline, it. trampolino
trambulină f. scândură înclinată de pe care se saltă în apă la înnotat. [Cf. it. TRAMPOLINO].
*trambulínă, V. trampolin.
*trampolin n., pl. e (it. trampolino și trampellino [de unde și fr. tremplin], d. trámpoli, picĭoroange, trampolare, a merge pe picĭoroange; ngr. trambála [scris -mpála], legănătoare, scaun în care te legenĭ. V. trambalez, trapă, draghină). Scîndură care, fiind fixată la un capăt, ĭar la cel-lalt liberă, se leagănă și te aruncă în sus cînd sarĭ de pe ĭa. Fig. A servi cuĭva de trampolin, a-ĭ ajuta să se înalțe (maĭ ales în politică). – Și trambulínă.

trambulină definitie

trambulină dex

Intrare: trambulină
trambulină substantiv feminin