Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru traiect

TRAI├ëCT, traiecte, s. n. Distan╚Ť─â ├«ntre dou─â puncte determinate; drum de la un loc la altul; traseu; traiectorie. ÔÇô Din lat. trajectus, fr. trajet.
TRAI├ëCT, traiecte, s. n. Distan╚Ť─â ├«ntre dou─â puncte determinate; drum de la un loc la altul; traseu; traiectorie. ÔÇô Din lat. trajectus, fr. trajet.
TRAI├ëCT s. n. Distan╚Ť─â ├«ntre dou─â puncte determinate, drum de la un loc la altul; parcurs, traseu. Tulpina [C─âii Victoriei] ├«mi pare c─â e tot traiectul de aci, de la Po╚Öt─â ╚Öi Casa de Depuneri, p├«n─â la Capul Podului. C. PETRESCU, C. V. 351.
trai├ęct s. n., pl. trai├ęcte
trai├ęct s. n., pl. trai├ęcte
TRAIÉCT s. 1. v. rută. 2. v. traiectorie.
TRAI├ëCT s.n. Distan╚Ť─â de str─âb─âtut ├«ntre dou─â puncte determinate; traseu, parcurs. [Pron. tra-iect, pl. -te, -turi. / < lat. traiectus, cf. fr. trajet, germ. Trajekt].
TRAI├ëCT s. n. distan╚Ť─â de str─âb─âtut ├«ntre dou─â puncte determinate; traseu, parcurs. ÔŚŐ traseu liniar pe care se situeaz─â un mu╚Öchi, un nerv, o arter─â etc. ÔŚŐ traiectorie. (< lat. traiectus, dup─â fr. trajet)
TRAIÉCT ~e n. Cale care trebuie străbătută pentru a ajunge de la un loc la altul; parcurs. /<lat. traiectus, fr. traject
traject n. cale de str─âb─âtut dela un loc la altul.
*tra─ş├ęct ╚Öi -j├ęct n., pl. e (lat. trajectus, d. traicere, a trece; fr. trajet. V. ob─şect, trec). Spa╚Ťi┼ş de str─âb─âtut, drum, cale: tra─şectu de la Gala╚Ť─ş la Sulina. C─âl─âtorie, trecere: tra─şect gre┼ş. V. tract ╚Öi trase┼ş.
TRAIECT s. 1. drum, itinerar, parcurs, rută, traiectorie, traseu, (astăzi rar) marșrut, (înv., în Mold.) șleau. (~ urmat de un vehicul.) 2. traiectorie, traseu. (~ parcurs de un proiectil.)
TRAIECT DE ZBOR drum aerian preg─âtit ╚Öi stabilit din timp, cu indicarea punctelor de parcurs de c─âtre o aeronav─â, ├«n condi╚Ťiile asigur─ârii unei bune orient─âri vizuale ╚Öi instrumentale, a unei securit─â╚Ťi maxime a zborului ╚Öi atingerii cu precizie a punctului final. Traiectul de zbor se traseaz─â pe h─âr╚Ťile de naviga╚Ťie la sc─âri de 1:500.000, 1:100.000 sau mai mici, ├«n afar─â de linia traiectului se men╚Ťioneaz─â punctele de schimbare a capului de zbor, ├«n─âl╚Ťimea, capul magnetic, timpul calculat de zbor ├«ntre reperele importante de pe traiect, ora atingerii acestor repere, punctul final ╚Öi alte elemente de naviga╚Ťie ├«n func╚Ťie de misiunea executat─â. Traiectul de zbor poate fi: obligat, cel propus a fi urmat de aeronav─â sau real urmat, care prezint─â proiec╚Ťia pe sol a tuturor punctelor marcate de centrul de greutate al aeronavei de la punctul ini╚Ťial la cel final al traiectului. Traiectul de zbor se ├«mparte ├«n tronsoane ╚Öi inflexiuni ├«n func╚Ťie de lungimea sa.

Traiect dex online | sinonim

Traiect definitie

Intrare: traiect (pl. -e)
traiect pl. -e substantiv neutru
Intrare: traiect (pl. -uri)
traiect pl. -uri