Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

20 defini╚Ťii pentru trafic

TR├üFIC, traficuri, s. n. 1. Frecven╚Ťa opera╚Ťiilor de transport efectuat, cu anumite mijloace de transport (feroviare, maritime, rutiere, aeriene), ├«ntr-un interval de timp ╚Öi ├«n condi╚Ťii precizate. ÔÖŽ Totalitatea leg─âturilor de telecomunica╚Ťie stabilite ├«ntr-un anumit interval de timp ╚Öi ├«n anumite condi╚Ťii tehnice. 2. Activitate economic─â av├ónd drept scop schimbul de m─ârfuri ╚Öi de alte valori. ÔÖŽ Comer╚Ť ilicit. ÔŚŐ Expr. A face trafic de influen╚Ť─â = a trage foloase ilicite din influen╚Ťa pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucur─â pe l├óng─â cineva. [Acc. ╚Öi: traf├şc] ÔÇô Din fr. trafic.
TRAF├ŹC, traficuri, s. n. 1. Totalitatea transporturilor de m─ârfuri sau de persoane care se fac pe o anumit─â cale de comunica╚Ťie, cu anumite mijloace de transport, ├«ntr-un interval de timp ╚Öi ├«n condi╚Ťii precizate. ÔÖŽ Totalitatea leg─âturilor de telecomunica╚Ťie stabilite ├«ntr-un anumit interval de timp ╚Öi ├«n anumite condi╚Ťii tehnice. 2. Activitate economic─â av├ónd drept scop schimbul de m─ârfuri ╚Öi de alte valori. ÔÖŽ Comer╚Ť ilicit. ÔÖŽ Expr. A face trafic de influen╚Ť─â = a trage foloase ilicite din influen╚Ťa pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucur─â pe l├óng─â cineva. ÔÇô Din fr. trafic.
TRAF├ŹC, traficuri, s. n. 1. Activitate economic─â av├«nd drept scop schimbul de m─ârfuri, cump─ârarea ╚Öi v├«nzarea lor (v. nego╚Ť); (peiorativ) v├«nzare ├«n condi╚Ťii ne├«ng─âduite de lege. Trafic de vinuri. Trafic de devize. 2. Circula╚Ťie, transport de m─ârfuri sau de persoane, mi╚Öcare care se face pe o cale de comunica╚Ťie. Traficul pe c─âile ferate.
tr├ífic / traf├şc s. n., pl. tr├íficuri / traf├şcuri
traf├şc s. n., pl. traf├şcuri
TRAF├ŹC s. v. circula╚Ťie.
TRAF├ŹC s. v. debit, regie, tutungerie.
TRAF├ŹC s.n. 1. Transport de m─ârfuri sau de persoane raportat la o anumit─â cale de comunica╚Ťie ╚Öi la un interval de timp dat. 2. Activitate economic─â av├ónd drept scop schimbul de m─ârfuri ╚Öi de alte valori. ÔÖŽ Comer╚Ť ilicit. ÔÖŽ Trafic de influen╚Ť─â = negociere a trecerii de care se bucur─â cineva pe l├óng─â o persoan─â influent─â, f─âcut─â ├«n scopul unui c├ó╚Ötig personal ilicit. [< fr. trafic, cf. it. traffico].
TRAF├ŹC s. n. 1. transport de m─ârfuri sau de persoane pe o anumit─â cale de comunica╚Ťie ╚Öi la un interval de timp dat. ÔŚŐ comer╚Ť ilicit. ÔÖŽ ~ de influen╚Ť─â = negociere a trecerii de care se bucur─â cineva pe l├óng─â o persoan─â influent─â. 2. totalitatea leg─âturilor de telecomunica╚Ťie stabilite ├«ntr-un anumit interval de timp, cu anumite mijloace tehnice ╚Öi ├«n condi╚Ťii date. (< fr. trafic)
TR├üFIC ~uri n. 1) Frecven╚Ť─â a opera╚Ťiilor de transport efectuate pe o anumit─â cale de comunica╚Ťie (feroviar─â, maritim─â, terestr─â, aerian─â) ├«ntr-un anumit interval de timp. 2) Totalitate a leg─âturilor de telecomunica╚Ťie stabilite ├«ntr-un anumit interval de timp ╚Öi ├«n condi╚Ťii date. 3) Comer╚Ť ilegal. ~ de narcotice. ÔŚŐ ~ de influen╚Ť─â infrac╚Ťiune penal─â comis─â de o persoan─â care trage foloase din influen╚Ťa pe care o are asupra altor persoane. /<fr. trafic
trafic n. 1. nego╚Ť cu m─ârfuri; 2. fig. comer╚Ť ilicit, profit ru╚Öinos.
1) *tr├ífic n., pl. e, ╚Öi traf├şc n., pl. ur─ş (fr. trafic, d. it. tr├íffico). Nego╚Ť cu ╚Ť─âr─ş dep─ârtate: trafic de cereale. Fig. Nego╚Ť ru╚Öinos: nu se face trafic cu onoarea!
TRAFIC s. circula╚Ťie, (├«nv.) tract. (O arter─â cu ~ intens.)[1]
trafic s. v. DEBIT. REGIE. TUTUNGERIE.[1]
control├│r de tr├ífic aeri├ín s. m. Controlor al aerului ÔŚŐ ÔÇ×├Än nomenclatorul profesiilor ╚Öi ├«n statele de func╚Ťiuni ei se numesc ┬źcontrolori de trafic aerian┬╗.ÔÇŁ R.l. 10 VII 81 p. 1 (cf. fr. contr├┤leur de la navigation a├ęrienne)
CONTROLOR DE TRAFIC AERIAN persoană calificată în urmărirea și dirijarea aeronavelor care participă la trafic.
ECHIPAMENT DIN CONTROLUL TRAFICULUI AERIAN sistem ce permite dirijarea unui num─âr mare de aeronave folosit pe l├óng─â radarul primar av├ónd un radar secundar de supraveghere (v.) c─âruia ├«i corespunde la bordul aeronavei un bloc emi╚Ť─âtor-receptor care afi╚Öeaz─â pe ecrane codul aeronavei cerut de operatorul de sol, ├«n─âl╚Ťimea barometric─â a aeronavei, codurile de avarie (avarie general─â, avarie radio sau deturnare) etc.
ORGAN DE TRAFIC AERIAN factor responsabil care asigură controlul traficului aerian în regiunile de control. În regiunile de control, pe căile aeriene, traficul este controlat de un centru de control regional, în regiunile de control terminal traficul este asigurat de către controlul de apropiere, iar în zonele de control de aerodrom, traficul aerian este controlat de către turnul de control de aerodrom.
PERTURBAREA TRAFICULUI AERIAN disfunc╚Ťionalitate la nivelul activit─â╚Ťii unui aeroport datorat─â unor condi╚Ťii meteo nefavorabile, avarii ├«n sistemul de dirijare ╚Öi control, incidente sau accidente aviatice care fac pista/pistele impracticabile.
TRAFIC AERIAN transportul de pasageri și de mărfuri raportat pe o cale aeriană la un anumit interval de timp.

Trafic dex online | sinonim

Trafic definitie

Intrare: trafic
trafic
  • pronun╚Ťie: ╚Öi traf'ic