Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru tradus

TRAD├ÜCE, trad├║c, vb. III. Tranz. 1. A da corespondentul unui cuv├ónt ├«ntr-o alt─â limb─â, a transpune un text, o fraz─â, un cuv├ónt dintr-o limb─â ├«n alta; a t─âlm─âci. ÔÖŽ Spec. A transpune un text telegrafic pe baza semnalelor recep╚Ťionate. 2. Fig. A reprezenta, a exprima (cu mijloace artistice). 3. Fig. A ├«nf─âptui, a pune ├«n practic─â. ÔÖŽ Refl. A avea ca efect, a se manifesta. 4. (Tehn.) A transforma o m─ârime de o anumit─â natur─â ├«ntr-o m─ârime de alt─â natur─â. 5. (├Än expr.) A traduce (pe cineva) ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei = a aduce (pe cineva) ├«naintea unei instan╚Ťe judec─âtore╚Öti. ÔŚŐ (├Än expr.) A traduce ├«n via╚Ť─â = a pune ├«n aplicare (un principiu, un plan); a ├«nf─âptui, a realiza. [Perf. s. tradusei, part. tradus] ÔÇô Din lat. traducere, fr. traduire.
TRAD├ÜCE, trad├║c, vb. III. Tranz. 1. A reda, a transpune un text, o fraz─â, un cuv├ónt dintr-o limb─â ├«n alta; a t─âlm─âci. ÔÖŽ Spec. A restabili un text telegrafic pe baza semnalelor recep╚Ťionate. 2. Fig. A reprezenta, a exprima (cu ajutorul artei). 3. Fig. A ├«nf─âptui, a pune ├«n practic─â. ÔÖŽ Refl. A se manifesta. 4. (Tehn.) A transforma o m─ârime de o anumit─â natur─â ├«ntr-o m─ârime de alt─â natur─â. 5. (├Än expr.) A traduce (pe cineva) ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei = a aduce (pe cineva) ├«naintea unei instan╚Ťe judec─âtore╚Öti. ÔŚŐ (├Än expr.) A traduce ├«n via╚Ť─â = a pune ├«n aplicare (un principiu, un plan); a ├«nf─âptui, a realiza. [Perf. s. tradusei, part. tradus] ÔÇô Din lat. traducere, fr. traduire.
TRAD├ÜCE, trad├║c, vb. III. Tranz. 1. (Cu privire la un text, p. ext. la autorul lui) A reda, a transpune ├«n alt─â limb─â; a t─âlm─âci. Cea mai mare parte din opera lui Leonov a fost tradus─â ├«n englez─â ╚Öi francez─â, ├«n german─â ╚Öi chinez─â, ├«n polon─â ╚Öi ceh─â. STANCU, U.R.S.S. 15. C─âp─âtase pe ascuns operele lui Volney ╚Öi le traduse ├«n limba turc─â. BART, S. M. 25. Am ├«nceput s─â traduc descrierea stepei malorosiene. ODOBESCU, S. III 20. ÔŚŐ Absol. Aleser─â din repertoriul francez ╚Öi german acele ce le p─ârur─â mai lesnicioase, mai potrivite cu puterea noilor actori ╚Öi, traduc├«nd, prelucr├«nd, uneori localiz├«nd, reprezenta╚Ťiile ├«ncepur─â. NEGRUZZI, S. I 343. 2. Fig. (Mai ales cu privire la abstracte) A reda, a reprezenta, a exprima (de obicei cu ajutorul artei). P─âs─ârelele ┬ź├«ntrebar─â toate deodat─â┬╗ pe Lizuca ce caut─â ├«n p─âdure, este o metafor─â pentru a traduce ciripitul lor, care seam─ân─â ├«n adev─âr cu o intona╚Ťie de ├«ntrebare. IBR─éILEANU, S. 13. Arta german─â, ├«ntrunind idei abstracte cu prozaice am─ânunte, a ╚Ötiut s─â traduc─â cu penelul ideile care se rezum─â ├«n legendara v├«n─âtoare. ODOBESCU, S. III 60. ÔÖŽ Refl. A se manifesta. Turbur─ârile fiziologice despre care am vorbit se traduc prin turbur─âri importante ├«n dezvoltarea plantelor. S─éVULESCU, M. U. I 151. 3. (Tehn.) A transforma o m─ârime de o anumit─â natur─â ├«ntr-o m─ârime de alt─â natur─â. ÔÖŽ A restabili un text telegrafic pe baza semnalelor recep╚Ťionate.
trad├║ce (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. trad├║c, 1 pl. trad├║cem, 2 pl. trad├║ce╚Ťi, perf. s. 1 sg. tradus├ęi, 1 pl. trad├║ser─âm; imper. 2 sg. trad├║, neg. nu trad├║ce; part. trad├║s
tradúce vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. tradúc, perf. s. 1 sg. tradúsei, 1 pl. tradúserăm; part. tradús
TRADÚCE vb. a tălmăci, a transpune, (livr.) a transla, (înv. și reg.) a tâlcui, (înv.) a da, a izvodi, a întoarce, a preface, a prepune, a primeni, a scoate. (A ~ o poezie dintr-o limbă în alta.)
TRAD├ÜCE vb. v. exprima, ├«nf─â╚Ťi╚Öa, manifesta, reda, reprezenta.
TRAD├ÜCE vb. III. tr. 1. A transpune dintr-o limb─â ├«n alta; a t─âlm─âci. ÔÖŽ (Spec.) A restabili un text telegrafic pe baza semnalelor recep╚Ťionate. 2. (Fig.) A reda, a reprezenta (prin art─â). 3. A ├«nf─âptui, a pune ├«n practic─â. ÔÖŽ refl. A se manifesta. 4. (Tehn.) A transforma o m─ârime de o anumit─â natur─â ├«ntr-o m─ârime de o alt─â natur─â. 5. (Jur.) A traduce (pe cineva) ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei = a aduce (pe cineva) ├«naintea unei instan╚Ťe judec─âtore╚Öti. [P.i. trad├║c. / < lat. traducere, cf. fr. traduire, it. tradurre].
TRAD├ÜCE vb. I. tr. 1. a transpune dintr-o limb─â ├«n alta; a t─âlm─âci. ÔŚŐ (spec.) a restabili un text telegrafic pe baza semnalelor recep╚Ťionate. 2. (fig.) a exprima, a reda (prin art─â). 3. a ~ ├«n via╚Ť─â = a ├«nf─âptui, a pune ├«n aplicare. 4. (tehn.) a transforma o m─ârime de o anumit─â natur─â ├«ntr-o m─ârime de o alt─â natur─â. 5. (jur.) a cita ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei, a da ├«n judecat─â. 6. (fam.) a ├«n╚Öela (├«n dragoste). II. tr., refl. a (se) manifesta, a (se) exprima (prin). (< lat. traducere, dup─â fr. traduire)
trad├║ce (-c, -├║s), vb. ÔÇô 1. A t─âlm─âci, a t├«lcui. ÔÇô 2. (Familiar) A ├«n╚Öela, a tr─âda un b─ârbat de c─âtre o femeie. ÔÇô Lat. traducere (sec. XIX), conjugat ca a duce. ÔÇô Der. traducere, s. f.; traduc─âtor, s. m.; traduc─âtoare, s. f.; traductibil, adj.; intraductibil, adj.
A TRAD├ÜCE trad├║c tranz. 1) (texte) A transpune (dintr-o limb─â ├«n alta), ├«ncerc├ónd realizarea echivalen╚Ťei de sens ╚Öi de valoare; a t─âlm─âci. 2) tehn. (mesaje telegrafice) A restabili ├«ntocmai pe baza semnalelor recep╚Ťionate. 3) fig. A reda ├«n alt─â form─â sau cu alte mijloace (dec├ót cele ini╚Ťiale); a transpune. ÔŚŐ ~ ├«n via╚Ť─â a ├«nf─âptui ├«n practic─â. ~ (pe cineva) ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei a aduce (pe cineva) ├«n fa╚Ťa instan╚Ťelor judec─âtore╚Öti; a deferi justi╚Ťiei. /<lat. traducere, fr. traduire
traduce v. 1. a face s─â treac─â o oper─â dintrÔÇÖo limb─â ├«ntrÔÇÖalt─â: a traduce un autor grec ├«n rom├óne╚Öte; 2. fig. a explica, a interpreta: nu traduci bine cugetarea mea; 3. a chema ├«n judecat─â: a traduce ├«n justi╚Ťie.
*trad├║c, -d├║s, a -d├║ce v. tr. (lat. tra-d├║cere, a conduce dincolo; fr. traduire, a traduce. V. duc). Trec dintrÔÇÖo limb─â ├«ntrÔÇÖalta: poetu Cojbuc a tradus ├«n versur─ş Eneida de pe latine╚Öte pe rom├óne╚Öte. Aduc la judecat─â: a traduce pe cineva ├«naintea justi╚Ťii─ş. Ar─ât, exprim: ├«m─ş traduc sentimentele pe h├«rtie. Fam. Am─âgesc, ├«n╚Öel: a╚Öa e c─â te-a tradus bine?
traduce vb. v. EXPRIMA. ├ÄNF─é╚ÜI╚śA. MANIFESTA. REDA. REPREZENTA.
TRADUCE vb. a tălmăci, a transpune, (înv. și reg.) a tîlcui, (înv.) a da, a izvodi, a întoarce, a preface, a prepune, a primeni, a scoate. (A ~ o poezie dintr-o limbă în alta.)
traduce, traduc v. t. 1. a înșela în dragoste, a fi infidel (cuiva) 2. a înșela (pe cineva), a păcăli (pe cineva)

Tradus dex online | sinonim

Tradus definitie

Intrare: traduce
traduce verb grupa a III-a conjugarea a X-a
Intrare: tradus
tradus participiu