Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru tradiționalism

TRADIȚIONALÍSM s. n. Atașament față de tradiție; atitudine dictată de acest atașament. ♦ (În mișcarea culturală și literară) Tendință de supralicitare a elementelor tradiției ca valori în sine, fără confruntarea lor cu noile valori produse de evoluția social-culturală; supraevaluare a tradiției. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. traditionalisme.
TRADIȚIONALÍSM s. n. Atașament (exagerat) față de tradiție; atitudine dictată de acest atașament. ♦ (În mișcarea culturală și literară) Tendință excesivă spre folclor, istorie etc., care se opune modernismului și respinge ideea de civilizație; supraevaluare a tradiției. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. traditionalisme.
TRADIȚIONALÍSM s. n. Atașament față de tradiție, atitudine dictată de acest atașament.
tradiționalísm (-ți-o-) s. n.
tradiționalísm s. n. (sil. -ți-o-)
TRADIȚIONALÍSM s.n. Orientare social-politică și culturală îndreptată spre considerarea nediferențiată, necritică a valorilor tradiției; atașament (exagerat) față de tradiție. ♦ (În mișcarea culturală și literară) Tendință excesivă spre folclor și istorie, spre primitivism și respingerea ideii de civilizație. [Pron. -ți-o-. / < fr. traditionalisme].
TRADIȚIONALÍSM s. n. atașament față de tradiție. ◊ orientare social-politică și culturală îndreptată spre considerarea nediferențiată, necritică a valorilor tradiției. ◊ tendință, mai ales în planul culturii, de suprasolicitare a elementelor tradiției, înțelese ca valori de sine, fără selecționare critică și fără interpretarea lor prin prisma noilor valori produse de evoluția social-culturală. (< fr. traditionalisme)
TRADIȚIONALÍSM n. 1) Atașament deosebit față de tradiție. 2) Tendință de supraevaluare a tradiției (folclorului, istoriei) și de respingere a ideii de civilizație. /<fr. traditionisme
tradiționalism n. 1. aderare la tradițiuni la vechile opiniuni sau uzuri; 2. întoarcere spre trecutul religios (în domeniul literar și politic).
*tradiționalízm n. (d. tradițional). Sistema credințeĭ întemeĭate pe tradițiune. În teologia jidănească, doctrină după care adevărurile absolute ar fi fost revelate de Dumnezeŭ luĭ Adam și ne-ar fi fost transmise pin tradițiune.

tradiționalism definitie

tradiționalism dex

Intrare: tradiționalism
tradiționalism substantiv neutru
  • silabisire: -ți-o-