Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru tracta

TRACTÁ1 vb. I v. trata.
TRACT├ü2, pers. 3 tracteaz─â, vb. I. Tranz. A remorca un vehicul. ÔÇô Din fr. tracter.
TRAT├ü, tratez, vb. I. 1. Tranz. A avea fa╚Ť─â de cineva sau de ceva o anumit─â comportare, a se purta cu cineva ├«ntr-un anumit fel. 2. Tranz. A oferi unui musafir m├óncare, b─âutur─â; a osp─âta. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) supune unui tratament medical. 4. Tranz. A discuta o chestiune economic─â, social─â, politic─â etc., cu scopul de a ajunge la o ├«n╚Ťelegere, la ├«ncheierea unei conven╚Ťii etc.; a duce tratative. 5. Tranz. A dezvolta, a expune (├«n scris sau oral) o tem─â ╚Ötiin╚Ťific─â, literar─â etc. 6. Tranz. A supune unui tratament (3). ÔÖŽ Spec. A supune semin╚Ťele ╚Öi plantele ac╚Ťiunii unor agen╚Ťi chimici sau fizici care distrug germenii bolilor. [Var.: (├«nv.) tract├í vb. I] ÔÇô Din it. trattare, lat. tractare.
TRACTÁ1 vb. I v. trata.
TRACT├ü2, pers. 3 tracteaz─â, vb. I. Tranz. A remorca un vehicul. ÔÇô Din fr. tracter.
TRAT├ü, tratez, vb. I. 1. Tranz. A avea fa╚Ť─â de cineva sau de ceva o anumit─â comportare, a se purta cu cineva ├«ntr-un anumit fel. 2. Tranz. A oferi unui oaspete m├óncare, b─âutur─â; a osp─âta. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) supune unui tratament medical. 4. Tranz. A discuta o chestiune economic─â, social─â, politic─â etc., cu scopul de a ajunge la o ├«n╚Ťelegere, la ├«ncheierea unei conven╚Ťii etc.; a duce tratative. 5. Tranz. A dezvolta, a expune (├«n scris sau oral) o tem─â ╚Ötiin╚Ťific─â, literar─â etc. 6. Tranz. A supune unui tratament (3). ÔÖŽ Spec. A supune semin╚Ťele ╚Öi plantele ac╚Ťiunii unor agen╚Ťi chimici sau fizici care distrug germenii bolilor. [Var.: (├«nv.) tract├í vb. I] ÔÇô Din it. trattare, lat. tractare.
TRACTÁ vb. I v. trata.
TRAT├ü, tratez, vb. I. 1.. Tranz. A avea fa╚Ť─â de cineva sau de ceva o anumit─â comportare, a se purta cu cineva ├«ntr-un anumit chip. F─âcea haz de el, f─âr─â a-l trata ca pe un egal. SADOVEANU, E. 95. Contez pe amici╚Ťia d-tale, ca s─â-l tratezi ca pe mine ├«nsumi, pe amicul meu. CARAGIALE, O. II 292. Eram ├«n bun─â companie, pe un r├«nd cu Nicu B─âlcescu, C. A. Rosetti, fra╚Ťii Br─âtienii ╚Öi mai mul╚Ťi al╚Ťii, care nu erau mai bine trata╚Ťi dec├«t mine. GHICA, A. 640. 2. Tranz. A oferi unui oaspete m├«ncare sau b─âutur─â; a osp─âta. P├«n─â iese Gica, trateaz─â-ne cu ceva, ╚Ťa╚Ť─â Salomio, spune Tunsu. STANCU, D. 357. Turcii stau ├«nfip╚Ťi pe scaune, mestec├«nd lini╚Öti╚Ťi ╚Öi cu sfin╚Ťenie pr─âjiturile cu care fuseser─â trata╚Ťi. BART, S. M. 27. 3. Tranz. (Cu privire la bolnavi) A supune unei ├«ngrijiri medicale ├«n scopul vindec─ârii; a c─âuta. (Refl.) ├Änsu╚Öi... ├«╚Öi f─âcea leacurile ╚Öi se trata. NEGRUZZI, S. I 208. 4. Intranz. A discuta, a duce tratative pentru a ajunge la o ├«n╚Ťelegere, la ├«ncheierea unui contract, a unei conven╚Ťii. ├Än biroul c─âpit─âniei, patru hamali din comitetul sindicatului trateaz─â... pentru ├«nmorm├«ntarea lui G─âl─âciuc. SAHIA, N. 40. Acest comitet s─â trateze diplomatice╚Öte cu Poarta. GHICA, A. 72. 5. Tranz. A dezvolta, a expune (├«n scris sau oral) o tem─â ╚Ötiin╚Ťific─â, literar─â etc. Balzac a tratat teoria familiei ├«n scenete ╚Öi imagini. IBR─éILEANU, S. 284. Co╚Öbuc a deslu╚Öit con╚Ťinutul adev─ârat ╚Öi real al doinei poporului, dar... ├«n loc de a-l trata ├«n sensul epic, clasic, l-a tratat ├«n parte romantic. GHEREA, ST. CR. III 393. 6. Tranz. A efectua un tratament (3). ÔÖŽ A pune o substan╚Ť─â chimic─â sau un material ├«n contact cu un reactiv chimic, pentru a observa producerea unor reac╚Ťii chimic specifice sau pentru a ob╚Ťine modificarea calit─â╚Ťii unui material. ÔÖŽ A supune semin╚Ťele ac╚Ťiunii unor agen╚Ťi chimici sau fizici, pentru a preveni ╚Öi a combate boli datorite insectelor sau ciupercilor. Eu r─âm├«n aici, s─â facem planul de cultur─â ╚Öi s─â trat─âm s─âm├«n╚Ťa. MIHALE, O. 13. ÔÇô Variant─â: (├«nvechit) tract├í (GHICA, A. 165, NEGRUZZI, S. II 154) vb. I.
*tractá (a ~) vb., ind. prez. 3 tracteáză
tratá (a ~) vb., ind. prez. 3 trateáză
tract├í vb., ind. prez. 1 sg. tract├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. tracte├íz─â
trat├í vb., ind. prez. 1 sg. trat├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. trate├íz─â
TRACTÁ vb. v. remorca.
TRATÁ vb. 1. a lua. (L-a ~ cu binele.) 2. v. ospăta. 3. (MED.) a (se) căuta, a (se) îngriji, (pop. și fam.) a (se) doftori, a (se) doftorici, (înv.) a (se) cura, a (se) curarisi. (S-a ~ de astmă.) 4. v. parlamenta. 5. v. negocia. 6. v. dezbate. 7. a aborda, (fig.) a ataca. (A ~ următoarea temă...)
TRACT├ü vb. I. tr. A exercita o for╚Ť─â de trac╚Ťiune asupra unui vehicul; a trage. [P.i. -tez. / < tractat, dup─â fr. traction, tractoire < lat. tractio < trahere ÔÇô a trage].
TRAT├ü vb. I. 1. tr. A avea fa╚Ť─â de cineva sau de ceva o anumit─â comportare, a se purta ├«ntr-un anumit fel. 2. tr., refl. A (se) supune unui tratament. 3. tr. A oferi unui oaspete m├óncare, b─âutur─â. ÔÖŽ A face cinste. 4. tr. A discuta, a duce tratative pentru a ajunge la o ├«n╚Ťelegere. 4. tr. A dezvolta o tem─â ╚Ötiin╚Ťific─â, literar─â etc. 6. tr. (Tehn.) A supune (un corp, o substan╚Ť─â) ac╚Ťiunii unui agent oarecare ├«n vederea unui anumit scop. ÔÖŽ (Agr.) A supune semin╚Ťele sau solul ac╚Ťiunii unor agen╚Ťi chimici sau fizici. [< it. trattare, cf. fr. traiter < lat. tractare].
TRACT├ü vb. tr. a exercita o for╚Ť─â de trac╚Ťiune asupra unui vehicul. (< fr. tracter)
TRAT├ü vb. I. tr. 1. a avea fa╚Ť─â de cineva sau de ceva o anumit─â comportare, a se purta ├«ntr-un anumit fel. 2. a oferi unui oaspete m├óncare, b─âutur─â. ÔŚŐ a face cinste. 3. a duce tratative pentru a ajunge la o ├«n╚Ťelegere. 4. a dezvolta o tem─â ╚Ötiin╚Ťific─â etc. 5. a supune (un corp, o substan╚Ť─â) ac╚Ťiunii unui agent oarecare ├«n vederea unui anumit scop. ÔŚŐ a supune semin╚Ťele, apa sau solul (ac╚Ťiunii unor agen╚Ťi chimici sau fizici. II. tr., refl. a (se) supune unui tratament medical. (< it. trattare, lat. tractare)
A TRACT├ü ~├ęz tranz. rar (vehicule) A face s─â se mi╚Öte, exercit├ónd o for╚Ť─â (prin tragere dup─â sine). /<fr. tracter
A TRAT├ü ~├ęz 1. tranz. 1) (persoane) A supune efectelor unui comportament (oper├ónd dup─â ├«mprejur─âri cu ceva). ~ cu bun─âvoin╚Ť─â. 2) A servi cu m├óncare sau b─âutur─â. 3) (bolnavi sau bolile acestora) A supune ac╚Ťiunii unui tratament; a lecui. 4) (substan╚Ťe, materiale etc.) A supune ac╚Ťiunii unui agent chimic sau fizic. ~ semin╚Ťe cu insecticide. 5) (probleme, teme, subiecte etc.) A prezenta ├«n urma unor cercet─âri. 2. intranz. (despre p─âr╚Ťi oficiale interesate) A duce tratative ├«n vederea ├«ncheierii unor conven╚Ťii; a negocia. /<lat. tractare, fr. traiter
tractà v. V. trata.
trat├á v. 1. a desvolta, a expune verbal sau prin scris: a trata o chestiune de istorie; 2. a se purta cu cineva ├«ntrÔÇÖun mod oarecare: lÔÇÖa tratat bine; a trata de, a califica; 3. a c─âuta pe un bolnav; 4. a supune o substan╚Ť─â la ac╚Ťiunea unui agent chimic: a trata fierul cu un acid; 5. a negocia pentru ├«ncheierea unei afaceri sau ├«nvoieli: a trata despre pace; 6. pop. a cinsti mai ales cu b─âuturi: i-a tratat cu ├«nghe╚Ťat─â.
*trat├ęz v. tr. (fr. traiter, it. trattare, d. lat. tractare, a atinge, a trata, d. tr├íhere, tractum, a trage). M─â port cu cineva: l-a tratat prietene╚Öte. ├Ängrijesc un bolnav: l-a tratat cu chinin─â. Combat o boal─â: frigurile se trateaz─â cu chinin─â. Supun o substan╚Ť─â ac╚Ťiuni─ş unu─ş agent chimic: a trata un mineral cu mercur. Dezvolt (expun) o chestiune, un sub─şect ╚Ötiin╚Ťific (cu vorba sa┼ş cu conde─şu): a trata o chestiune. Negociez: a trata pacea. Fam. Cinstesc (ofer de m├«ncat, de b─âut): ne-a tratat cu cafea ╚Öi dulcea╚Ť─â. A trata de (sa┼ş drept), a califica, a taxa: l-a tratat de nebun. Fam. Iron. A trata cu refuz, a refuza ce ╚Ťi se ofer─â: ─ş-am oferit cafea, dar mÔÇÖa tratat cu refuz. Pop. A trata amor cu cineva, a face dragoste. V. intr. Vorbesc, expun, dezvolt: a trata despre optic─â. Negociez: a trata de pace. ÔÇô L. V. tr─ât─âlu─şesc.
TRATA vb. 1. a lua. (L-a ~ cu binele.) 2. a cinsti, a osp─âta, a servi, (pop.) a omeni, a tratarisi. (L-a ~ cu m├«ncare ╚Öi b─âutur─â.) 3. (MED.) a (se) c─âuta, a (se) ├«ngriji, (pop. ╚Öi fam.) a (se) doftori, a (se) doftorici, (├«nv.) a (se) cura, a (se) curarisi. (S-a ~ de astm.) 4. a negocia, a parlamenta. (A ~ cu partea advers─â.) 5. a negocia. (A ~ ├«ncheierea unei tranzac╚Ťii.) 6. a dezbate, a discuta, (├«nv.) a tratarisi. (Ce subiect ~ ?) 7. a aborda, (fig.) a ataca. (A ~ urm─âtoarea tem─â...)
maltrata, trata Dic╚Ťionarele noastre explic─â pe trata prin it. trattare, probabil dup─â exemplul dat de TDRG (numai Scriban trimite la francez─â ╚Öi italian─â). Dar maltrata nu este la TDRG, de aceea CADE ╚Öi Scriban pornesc de la fr. maltraiter, iar DLLM zice ÔÇ×dup─â fr. maltraiterÔÇŁ; mai curios este c─â ╚Öi DLR trimite ├«nt├«i la francez─â, ╚Öi numai ├«n r├«ndul al doilea la italian─â. Din francez─â vin germ. maltr├Ątieren ╚Öi tr├Ątieren, bulg. mpemupam ╚Öi mađ╗mpemupam, rus. mpemupođ▓amĐî ╚Öi mađ╗bmpemupođ▓amĐî; de ce rom├óna singur─â are ├«n tem─â un a? Mai cunoa╚Ötem ╚Öi forma tratarisi (atest─âri la Ursu), care ar ar─âta originea greceasc─â (de╚Öi nu e imposibil s─â se fi format ├«n rom├óne╚Öte de la trata, a╚Öa cum avem pe plimbarisi de la plimba). ╚śi Ursu trimite, pentru originea formei grece╚Öti ¤ä¤ü╬▒¤ä¤ä╬Ȥü¤ë la latin─â ╚Öi francez─â, nu la italian─â, cum era normal. Pare probabil c─â ├«n rom├óne╚Öte a fost ├«nt├«i tratarisi, din grece╚Öte, apoi trata, pentru care nu avem neap─ârat nevoie de italian─â, cf. regula, format dup─â regularisi. Pentru variantele tracta, tracta╚Ťie (notate de Ursu), vezi rus. mpađ║mođ▓amĐî, mpađ║mamĐćuĐĆ.
a trata cu sictir (pe cineva) expr. a trata ├«n mod dispre╚Ťuitor (pe cineva); a ignora ├«n mod deliberat (pe cineva).

Tracta dex online | sinonim

Tracta definitie

Intrare: trata
tracta conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
trata verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: tracta
tracta conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv