Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru tr─âsnet

TRß║«SNET, tr─âsnete, s. n. 1. Desc─ârcare electric─â ├«n atmosfer─â, de acela╚Öi tip cu fulgerul, care se produce ├«ns─â ├«ntre un nor ╚Öi p─âm├ónt sau obiecte de pe p─âm├ónt ╚Öi care este ├«nso╚Ťit─â de un zgomot puternic. ÔŚŐ Expr. A r─âm├óne ca lovit de tr─âsnet = a ├«ncremeni, a ├«nlemni (de spaim─â, de uimire etc.). ÔŚŐ Lovitur─â de tr─âsnet = ├«nt├ómplare (nefericit─â) venit─â pe nea╚Öteptate. 2. P. ext. Zgomot puternic; detun─âtur─â. ÔÇô Tr─âsni1 + suf. -et.[1]
TRß║«SNET, tr─âsnete, s. n. Desc─ârcare electric─â, ├«nso╚Ťit─â de o lumin─â vie ╚Öi de un zgomot puternic, care are loc ├«ntre doi nori sau ├«ntre un nor ╚Öi p─âm├ónt sau obiecte de pe p─âm├ónt. ÔŚŐ Expr. A r─âm├óne ca lovit de tr─âsnet = a ├«ncremeni, a ├«nlemni (de spaim─â, de uimire etc.). Lovitur─â de tr─âsnet = ├«nt├ómplare (nefericit─â) venit─â pe nea╚Öteptate. ÔÇô Tr─âsni1 + suf. -et.
TRß║«SNET, tr─âsnete, s. n. Desc─ârcare electric─â de mare intensitate, ├«nso╚Ťit─â de o lumin─â vie ╚Öi de un zgomot puternic, care are loc ├«ntre doi nori sau ├«ntre un nor ╚Öi p─âm├«nt. O lumin─â mare se f─âcu ╚Öi tr─âsnetul ├«nf─â╚Öur─â stejarul, ca un foc de artificii, profil├«ndu-l pe cer cu ramurile aprinse ├«ntr-un potop de sc├«ntei ╚Öi frunze spulberate. ANGHEL-IOSIF, C. L. 48. Tr─âsnetul din cer de-ar fi c─âzut, nu i-ar fi f─âcut mai mult r─âu ca ceea ce i-a f─âcut citirea acestor vorbe. ISPIRESCU, L. 51. De c├«nd c─âzu un tr─âsnet ├«n dom, de-atunci ├«n somn Ca plumbul surd ╚Öi rece el doarme ziua toat─â. EMINESCU, O. I 96. Cerul curat de tr─âsnet nu se teme, se spune despre cineva care, sim╚Ťindu-se nevinovat, nu se teme de nimic. ÔŚŐ (Poetic) ├Än ochi purta un tr─âsnet cu palid─â lucire. MACEDONSKI, O. I 214. ÔŚŐ Fig. ├Äi era fric─â mereu c─â un tr─âsnet din senin ├«i va zdrobi toat─â truda vie╚Ťii. REBREANU, I. 56. ÔŚŐ Expr. A r─âm├«ne ca lovit de tr─âsnet = a r─âm├«ne ├«nlemnit (de spaim─â, de uimire etc.). Lovitur─â de tr─âsnet = ├«nt├«mplare (mai ales nepl─âcut─â) venit─â pe nea╚Öteptate. (Regional) A da (sau a l─âsa) ceva ├«n tr─âsnet = a se lipsi, a se lep─âda de ceva, a abandona ceva, a da dracului. ╚śi ce folos de boi ╚Öi vaci? Nevasta dac─â nu ╚Ťi-o placi, Le dai ├«n tr─âsnet toate! CO╚śBUC, P. I 119.
trắsnet s. n., pl. trắsnete
tr─âsnet s. n., pl. tr─âsnete
TRĂSNET s. 1. (MET.) trăsnitură, (înv. și pop.) săgeată, (reg.) tunet. (Plouă cu ~e.) 2. bubuire.
TRß║«SNET ~e n. Zgomot caracteristic de mare intensitate, care ├«nso╚Ťe╚Öte un fulger. ÔŚŐ Ca un ~ pe nea╚Öteptate. A r─âm├óne ca lovit de ~ a r─âm├óne ├«ncremenit (de groaz─â, uimire etc.). /a tr─âsni + suf. ~et
tr─âsnet n. 1. sgomot mare produs de norii furtuno╚Öi: cerul limpede tr─âsnete ne aduce PANN; 2. ├«nsu╚Ö fulgerul ce cade pe p─âm├ónt cu o detun─âtur─â ce omoar─â sau sparge: tr─âsnetul c─âzu asupra casei; 3. fig. lovitur─â de tr─âsnet, ├«nt├ómplare nea╚Öteptat─â ╚Öi fatal─â. [Derivat din tr─âsn├Č].
trß║»snet (est) ╚Öi -znet (vest) n., pl. e (d. a tr─âsni). Mare tunet produs de fulger: grozave tr─âsnete se auzea┼ş. Lovitur─â de fulger: tr─âsnetu izbi ├«ntrÔÇÖun brad ├«nalt. Fig. Lovitur─â de tr─âsnet, eveniment fatal sa┼ş neprev─âzut. ÔÇô ╚śi tresnet (Od. Psevd. 215).
TR─éSNET s. 1. (MET.) tr─âsnitur─â, (├«nv. ╚Öi pop.) s─âgeat─â, (reg.) tunet. (Plou─â cu ~e.) 2. bubuire, bubuit, bubuitur─â, detona╚Ťie, detunare, detunat, detun─âtur─â, duduit, duduitur─â, tr─âsnitur─â, vuiet, (rar) detunet, (├«nv. ╚Öi reg.) sunet, (reg.) dur─ât. (~ tunului.)
tr─âsnet adj. invar. extraordinar, nemaipomenit.

Tr─âsnet dex online | sinonim

Tr─âsnet definitie

Intrare: tr─âsnet
tr─âsnet substantiv neutru