Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru totaliza

TOTALIZÁ, totalizez, vb. I. Tranz. A socoti suma, totalul; a aduna. ♦ A întruni un număr de..., a însuma. – Din fr. totaliser.
TOTALIZÁ, totalizez, vb. I. Tranz. A socoti suma, totalul; a aduna. ♦ A întruni un număr de..., a însuma. – Din fr. totaliser.
TOTALIZÁ, totalizez, vb. I. Tranz. 1. A face totalul, a aduna, a adiționa. Trase un plic galben și însemnă repede cîteva cifre, le totaliză, le suprimă mîzgălind cu cerneală deasupra. C. PETRESCU, A. 389. 2. A întruni un anumit număr de..., a însuma. Pentru ridicarea nivelului de trai al celor ce muncesc se construiesc cartiere și blocuri muncitorești totalizînd mii de apartamente. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2970. 3. A generaliza, a sintetiza (trăgînd concluzii). A totaliza impresiile.
totalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 totalizeáză
totalizá vb., ind. prez. 1 sg. totalizéz, 3 sg. și pl. totalizeáză
TOTALIZÁ vb. 1. v. aduna. 2. v. însuma.
TOTALIZÁ vb. I. tr. 1. A calcula suma totală a ceva, a face totalul, a aduna. ♦ A însuma. 2. A generaliza, a sintetiza. [< fr. totaliser].
TOTALIZÁ vb. tr. 1. a face totalul, a aduna. ◊ a însuma. 2. a generaliza, a sintetiza. (< fr. totaliser)
A TOTALIZÁ ~éz tranz. 1) (elemente omogene) A supune operației de adunare; a suma; a aduna. 2) A conține în sine; a număra în total. 3) (afirmații, opinii, observații etc.) A supune unei priviri de ansamblu (trăgând concluzii). /<fr. totaliser
*totalizéz v. tr. (d. total). Adun la un loc (niște sume, niște rezultate).
TOTALIZA vb. 1. (MAT.) a aduna, (rar) a adiționa, a însuma, a suma, (înv.) a sumarisi. (A ~ valoarea a doi vectori.) 2. a însuma. (Ele ~ laolaltă...)

Totaliza dex online | sinonim

Totaliza definitie

Intrare: totaliza
totaliza verb grupa I conjugarea a II-a