Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru torturare

TORTUR├ü, torturez, vb. I. Tranz. A supune (pe cineva) la chinuri fizice violente; a schingiui; p. ext. a supune (pe cineva) la chinuri morale; a chinui. ÔÖŽ (Despre st─âri suflete╚Öti) A roade, a fr─âm├ónta, a obseda ├«n mod dureros. ÔÖŽ Fig. A for╚Ťa, a st├ólci, a poci cuvintele; stilul, limba, versul etc. ÔÇô Din fr. torturer.
TORTUR├üRE, tortur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a tortura ╚Öi rezultatul ei; tortur─â. ÔÇô V. tortura.
TORTUR├ü, torturez, vb. I. Tranz. A supune (pe cineva) la chinuri fizice violente; a schingiui; p. ext. a supune (pe cineva) la chinuri morale; a chinui. ÔÖŽ (Despre st─âri suflete╚Öti) A roade, a fr─âm├ónta, a obseda ├«n mod dureros. ÔÖŽ Fig. A for╚Ťa, a st├ólci, a poci cuvintele, stilul, limba, versul etc. ÔÇô Din fr. torturer.
TORTUR├üRE, tortur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a tortura ╚Öi rezultatul ei; tortur─â. ÔÇô V. tortura.
TORTUR├ü, torturez, vb. I. Tranz. A supune (pe cineva) la cazne trupe╚Öti; a face s─â sufere chinuri morale; a chinui. Nu-╚Öi cheltuia durerile ├«n cuvinte aspre, ci ├«╚Öi tortura cu ele numai sufletul lui. REBREANU, R. I 66. Fina ╚Öi delicata Elvir─â... te-a torturat cu suferin╚Ťa ei t─âcut─â ╚Öi discret─â. IBR─éILEANU, A. 56. Ion ╚Öi Anca tortureaz─â pe Dragomir. GHEREA, ST. CR. II 148. Dup─â ce a torturat-o tic─âlosul de frate, ea a fugit din m├«n─âstire. BOLINTINEANU, O. 353. ÔŚŐ Fig. Sim╚Ťind s─âr─âcia limbii, el o ml─âdiaz─â, o tortureaz─â aproape ├«n strof─â. GHEREA, ST. CR. III 378. ÔÖŽ (Despre sentimente, st─âri suflete╚Öti) A chinui, a roade, a fr─âm├«nta. Ner─âbdarea lui de-a ajunge grabnic la Amara ├«l tortura. REBREANU, R. II 236. Torturat─â de nostalgie, avea viziunea r─ât─âcitoare din locul ei natal. BART, E. 307. Trebuie s─â fie ├«ncurajat spre a-╚Öi alunga ideile posomor├«te ce-l tortureaz─â. ALECSANDRI, S. 138.
TORTUR├üRE, tortur─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a tortura; tortur─â.
tortúra (a ~) vb., ind. prez. 3 tortureáză
torturáre s. f., g.-d. art. torturắrii; pl. torturắri
tortur├í vb., ind. prez. 1 sg. tortur├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. torture├íz─â
torturáre s. f., g.-d. art. torturării; pl. torturări
TORTURÁ vb. 1. a canoni, a căzni, a chinui, a munci, schingiui, a trudi, (înv. și reg.) a pedepsi, (reg.) a negăti, a strânge, (înv.) a străstui. (L-au ~ pentru a-și mărturisi crima.) 2. v. obseda.
TORTURÁRE s. chinuire, schingiuire. (~ unui martir.)
TORTUR├ü vb. I. tr. A supune la torturi; a chinui, a schingiui. ÔÖŽ (Fig.) A supune pe cineva la chinuri morale; a fr─âm├ónta, a nelini╚Öti. ÔÖŽ (Fig.) A for╚Ťa, a st├ólci (limba, stilul etc.). [Cf. fr. torturer, it. torturare].
TORTUR├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a tortura ╚Öi rezultatul ei; chinuire; tortur─â. [< tortura].
TORTUR├ü vb. tr. 1. a supune la torturi; a chinui, a schingiui. ÔŚŐ (fig.; despre st─âri suflete╚Öti) a obseda, a fr─âm├ónta mintea, a nelini╚Öti. 2. (fig.) a for╚Ťa (sensul), a st├ólci (limba, stilul etc.). (< fr. torturer)
A TORTUR├ü ~├ęz tranz. 1) (fiin╚Ťe) A supune la torturi, la chinuri groaznice; a schingiui. 2) (despre g├ónduri, sentimente etc.) A urm─âri ├«ntruna ├«n mod obsedant; a fr─âm├ónta; a chinui; a munci; a tiraniza. 3) rar (cuvinte, expresii etc.) A denatura, ├«nc─âlc├ónd corectitudinea; a schingiui; a st├ólci; a poci. ~ limba. /<fr. torturer
torturà v. 1. a supune torturei; 2. fig. a face să sufere cumplit; 3. a denatura sensul: a tortura un text, a tortura o lege.
*tortur├ęz v. tr. (d. tortur─â; fr. torturer, it. torturare). Chinu─şesc, c─âznesc.
TORTURA vb. 1. a canoni, a căzni, a chinui, a munci, a schingiui, a trudi, (înv. și reg.) a pedepsi, (reg.) a negăti, a strînge, (înv.) a străstui. (L-au ~ pentru a-și mărturisi crima.) 2. a chinui, a frămînta, a obseda, a persecuta, a preocupa, a urmări, (fig.) a roade, a tiraniza. (Îl ~ un gînd.)
TORTURARE s. chinuire, schingiuire. (~ unui martir.)

Torturare dex online | sinonim

Torturare definitie

Intrare: tortura
tortura verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: torturare
torturare substantiv feminin