Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru torpilat

TORPILÁ, torpilez, vb. I. Tranz. A ataca o navă cu torpile, a scufunda o navă cu ajutorul torpilelor. ♦ Fig. (Fam.) A face să eșueze, a submina un plan, o acțiune etc. – Din fr. torpiller.
TORPILÁ, torpilez, vb. I. Tranz. A ataca o navă dușmană cu torpile, a scufunda o navă cu ajutorul torpilelor. ♦ Fig. (Fam.) A face să eșueze, a submina un plan, o acțiune etc. – Din fr. torpiller.
TORPILÁ, torpilez, vb. I. Tranz. (Cu privire la nave) A ataca cu torpile, a scufunda cu ajutorul torpilelor. ♦ Fig. (Cu privire la acțiuni, planuri etc.) A face să eșueze, a submina. Dacă cineva de acolo... avea interes să ne torpileze experiența, ce, era prost să-și lase cartea de vizită? BARANGA, I. 207.
torpilá (a ~) vb., ind. prez. 3 torpileáză
torpilá vb., ind. prez. 1 sg. torpiléz, 3 sg. și pl. torpileáză
TORPILÁ vb. v. submina.
TORPILÁ vb. I. tr. A ataca și a lovi cu torpile o navă, scufundând-o. ♦ (Fig.) A zdrobi, a nimici, a face să eșueze, a submina (o acțiune, un plan etc.). [Cf. fr. torpiller].
TORPILÁ vb. tr. 1. a ataca și a lovi cu torpile o navă, scufundând-o. ◊ (fig.) a face să eșueze, a submina (o acțiune, un plan etc.). 2. a efectua o explozie comandată de la suprafață în interiorul unei găuri de sondă cu ajutorul unei torpile (3). (< fr. torpiller)
A TORPILÁ ~éz tranz. 1) (nave maritime) A scufunda cu ajutorul torpilelor. 2) fig. (acțiuni, activități, planuri etc.) A împiedica să se realizeze; a face să eșueze; a zădărnici; a împiedica; a dejuca; a contracara. ~ negocierile. /<fr. torpiller
*torpiléz v. tr. (d. torpilă; fr. torpiller). Mar. Sparg cu torpila.
torpila vb. v. SUBMINA.
torpila, torpilez v. t. a face să eșueze, a submina un plan / o acțiune etc.
torpilat, -ă, torpilați, -te adj. în stare avansată de ebrietate

Torpilat dex online | sinonim

Torpilat definitie

Intrare: torpilat
torpilat
Intrare: torpila
torpila verb grupa I conjugarea a II-a