Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru topometrie

TOPOMETR├ŹE s. f. Ramur─â a topografiei care se ocup─â cu tehnica m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare pentru ├«ntocmirea h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor. ÔÇô Din fr. topom├ętrie.
TOPOMETR├ŹE s. f. Ramur─â a topografiei care se ocup─â cu tehnica m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare pentru ├«ntocmirea h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor. ÔÇô Din fr. topom├ętrie.
TOPOMETR├ŹE, topometrii, s. f. Ramur─â a topografiei care se ocup─â cu tehnica m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare pentru ridicarea h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor topografice.
topometr├şe (-me-tri-) s. f., art. topometr├şa, g.-d. topometr├şi, art. topometr├şei
topometr├şe s. f. (sil. -tri-), art. topometr├şa, g.-d. topometr├şi, art. topometr├şei
TOPOMETR├ŹE s.f. Ramur─â a topografiei care se ocup─â cu tehnica efectu─ârii m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare ├«n topografie. [Gen. -iei. / < fr. topom├ętrie, cf. gr. topos ÔÇô loc, metron ÔÇô m─âsur─â].
TOPOMETR├ŹE s. f. ramur─â a topografiei, av├ónd ca obiect tehnica m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare ├«ntocmirii h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor. (< fr. topom├ętrie)
TOPOMETR├ŹE f. Ramur─â a topografiei care se ocup─â cu tehnica efectu─ârii m─âsur─âtorilor ╚Öi calculelor necesare pentru ├«ntocmirea h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor topografice. [G.-D. topometriei; Sil. -me-tri-] /<fr. topom├ętrie
TOPO- ÔÇ×loc, regiune, spa╚Ťiu, areal, direc╚ŤieÔÇŁ. ÔŚŐ gr. topos ÔÇ×locÔÇŁ > fr. topo-, engl. id., it. id., germ. id. > rom. topo-. Ôľí ~bionte (v. -biont), s. n. pl., organisme caracteristice ╚Öi dominante ├«ntr-un biotop; ~centru (v. -centru), s. n., loc de observa╚Ťie ca punct de origine; ~climatologie (v. climato-, v. -logie1), s. f., disciplin─â care se ocup─â cu studiul elementelor meteorologice din imediata apropiere a solului; ~dem (v. -dem), s. n., popula╚Ťie care ocup─â o regiune geografic─â mai mult sau mai pu╚Ťin bine definit─â; ~ergogram─â (v. ergo-, v. -gram─â), s. f., psihoprofesiogram─â*; ~fobie (v. -fobie), s. f., team─â morbid─â dat─â de un anumit loc; ~fototaxie (v. foto-, v. -taxie), s. f., mi╚Öcare de reac╚Ťie a plantelor ├«n direc╚Ťia izvorului de lumin─â; ~genez─â (v. -genez─â), s. f., proces de formare ╚Öi dezvoltare a configura╚Ťiei morfologice a organismelor ├«n cursul ontogeniei; ~graf (v. -graf), s. m. ╚Öi f., specialist ├«n topografie; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Ramur─â a geodeziei care se ocup─â cu tehnica m─âsur─âtorilor unei por╚Ťiuni mici a suprafe╚Ťei terestre v─âzute orizontal, precum ╚Öi cu tehnica reprezent─ârii grafice sau numerice a acesteia. 2. Descriere a configura╚Ťiei ╚Öi situa╚Ťiei unui loc sau a unei regiuni; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Disciplin─â care trateaz─â despre propriet─â╚Ťile figurilor din spa╚Ťiu, din punct de vedere calitativ. 2. Structur─â matematic─â definit─â pe un spa╚Ťiu cu ajutorul unor p─âr╚Ťi ale acestuia; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplin─â care se ocup─â cu tehnica m─âsur─âtorilor ╚Öi a calculelor necesare pentru ├«ntocmirea h─âr╚Ťilor ╚Öi a planurilor; ~metru (v. -metru1), s. m. ╚Öi f., specialist ├«n lucr─âri de topometrie; ~morf (v. -morf), adj., (despre un organism sau o popula╚Ťie) care prezint─â o serie de particularit─â╚Ťi produse de mediu; ~taxie (v. -taxie), s. f., mi╚Öcare de orientare a plantelor ├«n func╚Ťie de izvorul de excita╚Ťie; ~tip (v. -tip), s. m., organism cu acela╚Öi habitat cu al tipului original.

Topometrie dex online | sinonim

Topometrie definitie

Intrare: topometrie
topometrie substantiv feminin
  • silabisire: -tri-