Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru topaz

TOPÁZ, topaze, s. n. Silicat natural de aluminiu cu fluor, cristalizat în sistemul rombic, de obicei de culoare galbenă, folosit ca piatră prețioasă. [Pl. și: topazuri] – Din fr. topaze.
TOPÁZ, topaze, s. n. Silicat natural de aluminiu cu fluor, cristalizat în sistemul rombic, de obicei de culoare galbenă, folosită ca piatră prețioasă. [Pl. și: topazuri] – Din fr. topaze.
TOPÁZ, topaze și topazuri, s. n. Piatră prețioasă, de culoare galbenă, aflată în stare naturală sau fabricată sintetic. Apărea ici un topaz portocaliu, un ametist se arăta dincolo. SADOVEANU, O. VIII 14. Diamante și rubine și topazuri și safire Tremură în mii de ape și se bat în strălucire. IOSIF, PATR. 63. ◊ (Metaforic) De cîte ori n-am aruncat cu bulgări în apa lui curată de topaz. CAZIMIR, L. U. 28. ♦ (Adjectival) De culoare galbenă. Și cupe-n pietre scumpe și largi cristaluri, pline De vinuri și de vutce topaze și rubine. ALECSANDRI, P. III 384.
topáz s. n., pl. topáze
topáz s. n., pl. topáze/topázuri
TOPÁZ s. (MIN.) (înv.) pazie.
TOPÁZ s.n. Silicat natural de aluminiu și fluor, piatră prețioasă de culoare galbenă. [< fr. topaze, cf. lat. topazus, gr. topazos – din insula Topazos de la Marea Roșie].
TOPÁZ s. n. silicat natural de aluminiu și fluor, cristalizat, galben transparent, piatră (semi)prețioasă. (< fr. topaze, lat. topazus, germ. Topas)
TOPÁZ ~e n. 1) Mineral foarte dur, silicat natural de aluminiu și fluor cristalizat, mai ales de culoare galbenă, folosit în tehnică și în confecționarea bijuteriilor. 2) Bijuterie din acest mineral. /<fr. topaze
topaz n. piatră scumpă străvezie de o frumoasă coloare galbenă.
*topáz n., pl. e și urĭ (fr. topaze, lat. topazion și -azius, d. vgr. topázion, și -ázios, adică „din Tópazos” o insulă din golfu Persic). O peatră prețioasă galbenă transparentă. (E o varietate de corindon care cuprinde și fluor). Topaz fals orĭ spaniol, citrin.
TOPAZ s. (MIN.) (înv.) pazie.

Topaz dex online | sinonim

Topaz definitie

Intrare: topaz (pl. -e)
topaz pl. -e substantiv neutru
Intrare: topaz (pl. -uri)
topaz pl. -uri