Dicționare ale limbii române

20 definiții pentru tonă

TÓNĂ, tone, s. f. Unitate de măsură a masei, egală cu 1 000 de kg. ◊ Tonă-kilometru = unitate.de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km. Tonă-registru = unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,8316 m3. Tonă-deadweight = unitate de măsură pentru capacitatea totală de încărcare a unei nave comerciale, egală cu o tonă. – Din fr. tonne.
TONĂ, tone, s. f. Unitate de măsură a masei, egală cu 1000 de kg. ◊ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor pe o linie de cale ferată, egală cu deplasarea unei greutăți de o tonă pe distanța de 1 km. Tonă-registru = unitate de măsură pentru volumul interior al unei nave comerciale, egală cu 2,832 m3. – Din fr. tonne.
TÓNĂ, tone, s. f. Multiplu al kilogramului, egal cu 1000 de kg. În marea bătălie a cărbunelui sînt angajați zece mii de oameni și nenumărate zeci de mii de tone de fontă, de fier și de oțel. BOGZA, V. J. 175. ◊ Tonă kilometru = unitate de calcul echivalentă cu transportul unei tone pe o distanță de un km într-o unitate de timp determinată. Tonă-registru = unitate de volum, egală cu 2,832 m3, care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave.
tónă s. f., g.-d. art. tónei; pl. tóne; simb. t
*tónă-deadweight [deadweight pron. dédveit] (-dead-weight) s. f., g.-d. art. tónei-deadweight; pl. tóne-deadweight; simb. tdw
tónă-fórță s. f., g.-d. art. tónei-fórță; pl. tóne-fórță; simb. tf
tónă-kilométru (-me-tru) s. f., g.-d. art. tónei-kilométru; pl. tóne-kilométru
tónă-regístru s. f., g.-d. art. tónei-regístru; pl. tóne-regístru
tónă s. f., g.-d. art. tónei; pl. tóne; simb. t
tónă-fórță s. f., pl. tóne-fórță; simb. tf
tónă-kilométru s. f. (sil. -tru), pl. tóne-kilométru
tónă-regístru s. f., pl. tóne-regístru
TÓNĂ s.f. Unitate de măsură egală cu 1000 kg. ♦ Tonă-kilometru = unitate de măsură pentru volumul transporturilor pe calea ferată, egală cu greutatea de o tonă deplasată pe distanța de 1 km; tonă-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave și este egală cu 2,832 m3. [< fr. tonne].
TÓNĂ s. f. unitate de măsură a masei, de 1000 kg. ♦ ~-kilometru = unitate de măsură pentru exprimarea volumului transporturilor efectuate pe calea ferată sau de către un autovehicul, cu greutatea de o tonă deplasată pe distanța de 1 km; ~-registru = unitate de volum care măsoară capacitatea de încărcare a unei nave, de 2,8316 m3. (< fr. tonne)
TÓNĂ ~e f. Unitate de măsură a masei egală cu 1000 de kg. ◊ ~-kilometru unitate de măsură echivalentă cu transportul unei tone pe distanța de 1 km într-o unitate de timp determinată. ~-registru unitate de măsură a capacității de încărcare a unei nave (egală cu 2.832 m3). /<fr. tonne
tonă f. greutate de 1000 kgr.
*tónă f., pl. e (fr. tonne, mare butoĭ, tonă, d. lat. pop. tŭnna, cuv. celtic care a pătruns și în alte limbĭ romane și în cele germanice. V. tunel). Unitatea de greutate (1000 de chilograme) p. a evalua încărcătura mărfurilor uneĭ corăbiĭ, unuĭ vagon.
t (METR.), simbol pentru tonă.
tdw (METR.), simbol pentru tonă deadweight.
tonă, tone s. f. (adol.) o mie de lei.

Tonă dex online | sinonim

Tonă definitie

Intrare: tonă
tonă substantiv feminin
t substantiv masculin invariabil substantiv neutru
  • pronunție: te, tî
Intrare: tonă-registru
tonă-registru substantiv feminin
Intrare: tonă-kilometru
tonă-kilometru substantiv feminin
  • silabisire: -me-tru
Intrare: tonă-forță
tonă-forță substantiv feminin
Intrare: tonă-deadweight
tdw simbol
tonă-deadweight substantiv feminin
  • silabisire: -dead-weight
  • pronunție: -dédveit