Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru toluen

TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și folosită la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.
TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din seria benzenului, extrasă din gazele de cocserie și din gudroanele cărbunilor de pământ și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente etc. [Pr.: -lu-en] – Din fr. toluène.
TOLUÉN s. n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, cu miros specific, extrasă din huilă și întrebuințată la prepararea unor coloranți, a unor medicamente și a trotilului.
toluén (-lu-en) s. n.
toluén s. n. (sil. -lu-en)
TOLUÉN s. (CHIM.) metilbenzen.
TOLUÉN s.n. Hidrocarbură lichidă, incoloră, inflamabilă, care se extrage din gudronul de huilă; metilbenzen. [Pron. -lu-en. / < fr. toluène].
TOLUÉN s. n. Hidrocarbură aromatică lichidă, incoloră, inflamabilă, din gudroanele de huilă, folosit ca solvent, la fabricarea unor coloranți, medicamente, etc.; metilbenzen. [Sil. -lu-en] (din fr. toluène)
TOLUÉN n. Hidrocarbură aromatică extrasă din gudronul de huilă, având diferite întrebuințări (la obținerea coloranților, substanțelor explozive și a unor medicamente). [Sil. -lu-en] /<fr. toluene

toluen definitie

toluen dex

Intrare: toluen
toluen substantiv neutru
  • silabisire: -lu-en