Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru tizic

TIZ├ŹC, tizicuri, s. n. Turt─â prismatic─â f─âcut─â din balig─â amestecat─â cu paie, folosit─â de ╚Ť─ârani drept combustibil sau ca material de construc╚Ťie. ÔÇô Din tc. tezek.
TIZ├ŹC, tizicuri, s. n. Un fel de turt─â prismatic─â f─âcut─â din balig─â amestecat─â cu paie, folosit─â de ╚Ť─ârani drept combustibil sau ca material de construc╚Ťie. ÔÇô Din tc. tezek.
TIZ├ŹC s. n. (Cu sens colectiv) Un fel de turte prismatice f─âcute din balig─â amestecat─â cu paie ╚Öi cu ogrinji, care se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â de c─âtre ╚Ť─ârani ca combustibil sau ca material de construc╚Ťie ├«n locul c─âr─âmizilor. Pe vatr─â ardea un foc ├«n─âbu╚Öit de tizic. SADOVEANU, P. S. 38. Ma╚Öina avea s─â-l ├«nfunde iar─â╚Öi ├«n satul t─ât─âresc, cu bordeie str├«mbe ╚Öi oarbe de lut, cu ├«mprejmuirile de tizic. C. PETRESCU, ├Ä. I 4. Oamenii ard iarna rogoz, buruieni ╚Öi balig─â de vit─â, pe care o usuc─â, o taie ├«n form─â de c─âr─âmid─â ╚Öi o numesc tizic. I. IONESCU, D. 402.
tiz├şc s. n., pl. tiz├şcuri
tiz├şc s. n., pl. tiz├şcuri
TIZ├ŹC s. (Munt., Olt. ╚Öi Ban.) tor. (Cas─â de ~.)
tiz├şc (-curi), s. n. ÔÇô Balig─â uscat─â folosit─â drept combustibil. ÔÇô Var. ├«nv. tezic, tezec. Tc. tezek (╚śeineanu, II, 363; Ronzevalle 65), cf. ngr. ¤ä╬ş╬Â╬Á¤░.
TIZ├ŹC ~uri n. Produs ob╚Ťinut dintr-un amestec de balig─â cu paie, uscat la soare ╚Öi folosit la ╚Ťar─â drept combustibil. /<turc. tezek
b─âligar n. 1. balig─â mult─â amestecat─â cu paie ╚Öi frunze uscate, care, dup─â ce putreze╚Öte, se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la ├«ngr─â╚Öatul ogoarelor sau la facerea focului sub numele de tizic; 2. g├óndac ce tr─âie╚Öte prin gunoaie (Geotrupes stercorarius).
tizic n. baleg─â uscat─â la soare, ├«n form─â de c─âr─âmid─â, putrigaiu cu care ╚Ť─âranii ├«╚Öi ├«nc─âlzesc iarna bordeiele. [Turc. TEZEK].
tiz├şc ╚Öi (ma─ş vech─ş) tez├ęc n., pl. ur─ş (turc. tezek). Sud. Balig─â de vac─â uscat─â ╚Öi ├«ntrebuin╚Ťat─â ca combustibil. Iron. Lip, jeg.
TIZIC s. (Munt., Olt. și Ban.) tor. (Casă de ~.)

Tizic dex online | sinonim

Tizic definitie

Intrare: tizic
tizic substantiv neutru