Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru tirolez

TIROLÉZ, -Ă, tirolezi, -e, s. m., s. f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din Tirol. 2. Adj. Care aparține Tirolului sau tirolezilor (1), privitor la Tirol ori la tirolezi. 3. S. f. Model de rochie alcătuită din trei piese; o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). – Din it. tirolese.
TIROLÉZ, -Ă, tirolezi, -e, subst., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Tirolului sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Tirolului sau la populația lui. 3. S. f. Model de rochie alcătuită din trei piese; o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). – Din it. tirolese.
TIROLÉZ1, -Ă, tirolezi, -e, adj. Care se referă la Tirol, care aparține Tirolului sau locuitorilor lui; din Tirol. Costumul lui fusese cîndva tirolez. SADOVEANU, A. L. 6.
TIROLÉZ2, -Ă, tirolezi, -e, s. m. și f. Persoană care este originară din Tirol.
tiroléz adj. m., s. m., pl. tirolézi; adj. f., s. f. tiroléză, pl. tiroléze
tiroléz s. m., adj. m., pl. tirolézi; f. sg. tiroléză, g.-d. art. tirolézei, pl. tiroléze
TIROLÉZĂ s.f. Model de rochie alcătuită din trei piese: o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). [< it. tirolese].
TIROLÉZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Tirol. II. adj., s. f. (model de rochie) din trei piese: o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). III. s. m. iodler (II). (< it. tirolese)
TIROLÉZĂ ~e f. Ansamblu vestimentar pentru femei, constând dintr-un sarafan, o bluză albă și un șorțuleț alb. /Din Tirol n. pr.

Tirolez dex online | sinonim

Tirolez definitie

Intrare: tirolez (adj.)
tirolez adjectiv
Intrare: tirolez (s.m.)
tirolez substantiv masculin