Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

13 defini╚Ťii pentru tiranizat

TIRANIZ├ü, tiranizez, vb. I. Tranz. A trata pe cineva ├«n mod tiranic, a se purta ca un tiran (2); a asupri, a teroriza. ÔÖŽ Fig. A chinui, a obseda. ÔÇô Din fr. tyranniser.
TIRANIZ├ü, tiranizez, vb. I. Tranz. A trata pe cineva ├«n mod tiranic, a se purta ca un tiran (2); a asupri, a teroriza. ÔÖŽ Fig. A chinui, a obseda. ÔÇô Din fr. tyranniser.
TIRANIZ├ü, tiranizez, vb. I. Tranz. A trata pe cineva tiranic, a se purta ca un tiran; a asupri, a teroriza. Toptangiul era un om care... tiraniza pe bie╚Ťii s─âraci. DEMETRESCU, O. 96. Domnii cei r─âi, de care Moldova a avut cu prisos, tiranizau pe bie╚Ťii p─âm├«nteni. B─éLCESCU, O. I 119. ÔŚŐ Fig. Acum ├«l tiraniza nevoia absurd─â ╚Öi vinovat─â s-o resfe╚Ťe ╚Öi sub ochii altora. C. PETRESCU, O. P. I 86. S-ar zice c─â aceast─â viziune ├«l tiranizeaz─â, c─â... nu poate s─â nu vad─â cum se comport─â personajele care intr─â ├«n scen─â. IBR─éILEANU, S. 17.
tiranizá (a ~) vb., ind. prez. 3 tiranizeáză
tiraniz├í vb., ind. prez. 1 sg. tiraniz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. tiranize├íz─â
TIRANIZÁ vb. 1. v. oprima. 2. v. teroriza.
TIRANIZÁ vb. v. chinui, frământa, obseda, persecuta, preocupa, tortura, urmări.
TIRANIZ├ü vb. I. tr. A trata cu cruzime pe cineva, a asupri; a teroriza. ÔÖŽ (Fig.) A chinui, a obseda. [< fr. tyranniser].
TIRANIZ├ü vb. tr. a trata cu cruzime pe cineva; a asupri, a teroriza. ÔŚŐ (fig.; despre idei, sentimente etc.) a chinui. (< fr. tyranniser)
A TIRANIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (persoane) A trata cu cruzime (ca un tiran); a supune unor chinuri fizice ╚Öi/sau morale. 2) fig. (despre g├ónduri, sentimente etc.) A urm─âri ├«n permanen╚Ť─â ╚Öi ├«n mod nepl─âcut; a chinui; a munci; a tortura. /<fr. tyranniser
*tiranis├ęsc v. tr. (ngr. tyrannizo, aor. -├ínnisa). Tratez cu tiranie (cu cruzime). V. refl. Avaru se tiranise╚Öte. ÔÇô ╚śi *tiranizez (fr. tyranniser). ╚śi tir─ânesc (Pan).
tiraniza vb. v. CHINUI. FRĂMÎNTA. OBSEDA. PERSECUTA. PREOCUPA. TORTURA. URMĂRI.
TIRANIZA vb. 1. a asupri, a exploata, a împila, a împovăra, a năpăstui, a oprima, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a urgisi, (înv. și reg.) a bîntui, (înv.) a obidi, a obijdui, a sili, a supăra, a tiranisi, a tirăni, (fig.) a apăsa, a despuia, a stoarce, a suge, (reg. fig.) a stoci, (înv. fig.) a călca. (A ~ masele.) 2. a teroriza, (înv.) a tiranisi, a tirăni. (De ce îl ~ ?)

Tiranizat dex online | sinonim

Tiranizat definitie

Intrare: tiranizat
tiranizat participiu
Intrare: tiraniza
tiraniza verb grupa I conjugarea a II-a