Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru tipometru

TIPOMÉTRU, tipometre, s. n. 1. Instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice. 2. Riglă de metal cu una sau mai multe scări gradate în puncte sau alte unități tipografice și cu care se controlează dimensiunile machetei, textelor etc. – Din fr. typomètre.
TIPOMÉTRU, tipometre, s. n. 1. Instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice. 2. Riglă de metal cu una sau mai multe scări gradate în puncte sau alte unități tipografice și cu care se controlează dimensiunile machetei, textelor etc. – Din fr. typomètre.
TIPOMÉTRU, tipometre, s. n. Instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice.
tipométru (-me-tru) s. n., art. tipométrul; pl. tipométre
tipométru s. n. (sil. -tru), art. tipométrul; pl. tipométre
TIPOMÉTRU s.n. 1. Instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice. 2. Riglă gradată în unități tipografice, folosită la măsurarea dimensiunilor machetei, a textelor culese sau tipărite. [< fr. typomètre].
TIPOMÉTRU s. n. 1. instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice. 2. riglă gradată în unități tipografice la măsurarea dimensiunilor machetei, a textelor culese sau tipărite. (< fr. typomètre)
TIPOMÉTRU ~e n. 1) Instrument pentru măsurarea corpului literelor tipografice. 2) Riglă de metal gradată în unități tipografice, folosită la măsurarea dimensiunilor machetei textelor culese sau tipărite. /<fr. typometre
TIPO- „caracter, formă, tipar, imprimare; tipic, tipografic, caracterial”. ◊ gr. typos „semn, amprentă, model, caracter, marcă” > fr. typo-, germ. id., engl. id., it. tipo- > rom. tipo-. □ ~geneză (v. -geneză), s. f., fază de evoluție cantitativă a organismelor, în timpul căreia ia naștere un tip caracterial; ~grafie (v. -grafie), s. f., întreprindere în care se execută tipărirea diferitelor publicații; ~litografie (v. lito-, v. -grafie), s. f., metodă de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întîi pe hîrtie și apoi pe piatră litografică; ~liză (v. -liză), s. f., fază care precedă extincția tipului biologic; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Știință a elaborării tipurilor în care se pot clasifica obiectele și fenomenele dintr-un anumit domeniu. 2. Ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul trăsăturilor psihice ale diferitelor tipuri de oameni; ~metrie (v. -metrie1), s. f., procedeu de reproducere cartografică, utilizîndu-se forme compuse din elemente tipografice și clișee; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument cu care se măsoară corpul literelor tipografice. 2. Riglă divizată în unități tipografice, utilizată la măsurarea dimensiunilor machetei, a textelor etc.; ~radiografie (v. radio-, v. -grafie), s. f., tipar radiografic; ~stază (v. -stază), s. f., etapă statică în filogenie, caracterizată prin absența relativă a formării tipurilor noi.

tipometru definitie

tipometru dex

Intrare: tipometru
tipometru substantiv neutru
  • silabisire: -tru