Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru tip─ârit

TIP─éR├Ź, tip─âresc, vb. IV. Tranz. 1. A reproduce pe un material texte, imagini, desene etc. cu ajutorul unei ma╚Öini speciale; p. ext. a publica, a edita. 2. (├Änv.) A l─âsa o urm─â; a ├«ntip─âri. 3. (Pop.) A ap─âsa, a ├«ndesa, a fr─âm├ónta ceva cu m├óna sau cu un obiect pentru a da o anumit─â form─â. ÔÇô Din tipar.
TIP─éR├ŹT s. n. Tip─ârire. ÔÇô V. tip─âri.
TIP─éR├Ź, tip─âresc, vb. IV. Tranz. 1. A reproduce pe un material texte, imagini, desene etc. cu ajutorul unei ma╚Öini speciale; p. ext. a publica, a edita. 2. (├Änv.), A l─âsa o urm─â; a ├«ntip─âri. 3. (Pop.) A ap─âsa, a ├«ndesa, a fr─âm├ónta ceva cu m├óna sau cu un obiect pentru a da o anumit─â form─â. ÔÇô Din tipar.
TIP─éR├ŹT s. n. Tip─ârire. ÔÇô V. tip─âri.
TIP─éR├Ź, tip─âresc, vb. IV. Tranz. 1. A face s─â ias─â pe h├«rtie urmele caracterelor tipografice; a imprima prin tipar. S─â te vezi tip─ârit negru pe alb ╚Öi citit de o mul╚Ťime de lume. GANE, N. III 144. Dac─â numele i-a fost tip─ârit la coada vreunor versurele... ferice de el! pretutindeni e bine priimit, s─ârb─âtorit, primblat ╚Öi osp─âtat. NEGRUZZI, S. I 69. ÔÖŽ A publica, a edita. Vreau s─â tip─âresc c─âr╚Ťile d-tale. CAMIL PETRESCU, U. N. 63. Nimenea n-avu curaj S─â-i tip─âreasc─â cel mai... sublim al s─âu articol. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 11. Ai voit, amice, ca mai-nainte de a o tip─âri, s─â citesc eu, ├«n manuscript, cartea rom├«neasc─â ce tu ai compus. ODOBESCU, S. III 9. ÔŚŐ Refl. pas. A poruncit s─â se tip─âreasc─â povestea aceasta. CARAGIALE, O. III 200. Manuscriptul acela l-am luat eu de l-am dus lui Kog─âlniceanu, la Ia╚Öi, unde s-a tip─ârit ├«n ┬źFoaia ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi literar─â┬╗. GHICA, S. A. 142. 2. A l─âsa urm─â, a ├«ntip─âri, a imprima. Pe aceast─â z─âpad─â ce se tope╚Öte acum... n-au fost oare tip─ârite urme ├«ncruci╚Öate ale copoilor? ODOBESCU, S. III 41. ÔŚŐ Fig. Asculta aceste cuvinte... tip─ârindu-le ├«n inima lui. DR─éGHICI, R. 201. (Refl.) P─ârerea ce s-a tip─ârit ├«n capul ace╚Ötii muieri ne aduse ├«n starea ce m─â vezi. GORJAN,H. IV 181. ÔÖŽ A da o anumit─â form─â; a modela, a fasona. C├«nd tip─ârea dracul pe lup din tin─â, a c─âzut vro doi-trei peri dup─â dracu pe lup. ╚śEZ. III 191. ÔÖŽ A ap─âsa cu m├«na, a netezi. Sanitarul intr─â tip─ârindu-╚Öi bluza pe trup ╚Öi p─ârul ro╚Öcat pe frunte. C. PETRESCU, ├Ä. II 43. Se a╚Öez─â cuminte la loc, tip─ârindu-╚Öi fustele scurte de uniform─â. id. C. V. 9.
tip─âr├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. tip─âr├ęsc, imperf. 3 sg. tip─âre├í; conj. prez. 3 s─â tip─âre├ísc─â
tip─âr├şt s. n.
tip─âr├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl., tip─âr├ęsc, imperf. 3 sg. tip─âre├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. tip─âre├ísc─â
tip─âr├şt s. n.
TIP─éR├Ź vb. 1. v. publica. 2. a imprima, a trage. (A ~ 10 000 de exemplare din aceast─â carte.) 3. v. ap─ârea.
TIP─éR├Ź vb. v. fasona, fixa, forma, ├«ntip─âri, modela, r─âm├óne.
TIP─éR├ŹT adj. imprimat, (├«nv. ╚Öi reg.) tiparnic. (Un text ~.)
TIP─éR├ŹT s. 1. v. tip─ârire. 2. v. publicare.
A TIP─éR├Ź ~├ęsc tranz. 1) (texte, imagini etc.) A reproduce pe h├órtie cu ajutorul tiparului; a imprima. 2) (articole, c─âr╚Ťi, ╚Ötiri, decizii etc.) A face s─â apar─â pe calea tiparului; a publica; a edita. 3) (p─âm├óntul, z─âpada, iarba etc.) A c─âlca l─âs├ónd urme prin ap─âsare. 4) (materiale, suprafe╚Ťe etc.) A bate u╚Öor pentru a da o anumit─â form─â. /Din tipar
tip─âr├Č v. 1. a aplica pe h├órtie sau pe stofe, cu ajutorul presiunii litere, desenuri negre ori colorate; 2. a publica prin mijlocul tiparului: a tip─âri c─âr╚Ťi.
tip─âr├ęsc v. tr. (d. tipar). Aplic pin presiune (imprim) pe h├«rtie (pe p├«nz─â, pe tinichea) litere or─ş desemne: a tip─âri o carte. Da┼ş la tipar, public: acest autor ╚Ö─ş-a tip─ârit cartea (V. stamb─â). A tip─âri m─âm─âliga, a o t─âp╚Öi cu lingura or─ş cu lop─â╚Ťica. Fig. Iron. Pun, a╚Öez ├«naintea ochilor: ce m─ş-a─ş tip─ârit pachetu aic─ş? V. refl. M─â pun: ce mi te-a─ş tip─ârit pe scaunu me┼ş?
TIP─éRI vb. 1. a edita, a imprima, a publica, a scoate, (├«nv.) a publicarisi, a publicui, a scrie. (A ~ o revist─â.) 2. a imprima, a trage. (A ~ 10 000 de exemplare din aceast─â carte.) 3. a ap─ârea, a ie╚Öi, a se publica. (S-a ~ un nou tom din dic╚Ťionar.)
tipări vb. v. FASONA. FIXA. FORMA. ÎNTIPĂRI. MODELA. RĂMÎNE.
TIPĂRIT adj. imprimat, (înv. și reg.) tiparnic. (Un text ~.)
TIP─éRIT s. editare, imprimare, imprimat, publicare, scoatere, tip─ârire, tragere, (├«nv.) publicarisire, publica╚Ťie, publicitate, tip─ârie. (~ unui nou tiraj.)

Tip─ârit dex online | sinonim

Tip─ârit definitie

Intrare: tip─ârit
tip─ârit substantiv neutru
Intrare: tip─âri
tip─âri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a