Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru tescui

TESCU├Ź, tescuiesc, vb. IV. Tranz. A presa struguri, fructe, pentru a stoarce mustul; a pune la teasc. ÔÖŽ Fig. A str├ónge, a ap─âsa, a ├«ndesa; a ticsi. ÔÇô Din sl. t─Ľskovati.
TESCU├Ź, tescuiesc, vb. IV. Tranz. A presa struguri, fructe, pentru a stoarce mustul; a pune la teasc. ÔÖŽ Fig. A str├ónge, a ap─âsa, a ├«ndesa; a ticsi. ÔÇô Din sl. t─Ľskovati.
TESCU├Ź, tescuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A presa pentru a stoarce ceva; a pune la teasc. (Refl. pas.) [Ca╚Öul] se sar─â ╚Öi se tescuie╚Öte spre a se scurge apa din el. I. IONESCU, D. 403. ÔÖŽ Fig. A str├«nge, a ap─âsa, a ├«ndesa. F─âr─â s─â ├«mi pot tescui ├«n mine nemul╚Ťumirea... am cam ├«nceput s─â m─â ├«mpac cu ideea c─â tata n-a agonisit avere. CAMIL PETRESCU, U. N. 30. F─âr─â voie el se uit─â la palma care a tescuit ╚Öi fr─âm├«ntat m─ârgelele, ca ╚Öi cum ar fi voit s─â o mustre de p─âcatul f─âcut. GANE, N. II 29. 2. A umple (ceva) prin ├«ndesare; a ├«ndesa, a ticsi. Puse m├«na ca s─â-╚Öi pip─âie portofelul tescuit cu hirtii. SLAVICI, N. II 311.
tescu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. tescui├ęsc, imperf. 3 sg. tescui├í; conj. prez. 3 s─â tescui├ísc─â
tescu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. tescui├ęsc, imperf. 3 sg. tescui├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. tescui├ísc─â
TESCU├Ź vb. a presa, a stoarce, a zdrobi. (A ~ strugurii.)
TESCU├Ź vb. v. burdu╚Öi, ghemui, ├«ndesa, ├«nghesui, ├«ngr─âm─âdi, ticsi.
A TESCU├Ź ~i├ęsc tranz. 1) (struguri, fructe, c─âp╚Öuni etc.) A da la teasc, pres├ónd. 2) fig. rar (lucruri) A b─âga cu for╚Ťa ├«ntr-un spa╚Ťiu restr├óns (ca s─â ├«ncap─â mai multe; a ├«ndesa; a ├«nghesui; a ticsi. /teasc + suf. ~ui
tescu├Č v. a stoarce cu teascul. [Slav. T─ČESKOVATI].
tescu─ş├ęsc v. tr. (vsl. t─şeskovati sen, a se tescui, tiskati, a tescui. V. ticsesc). Pun la teasc (storc or─ş ├«ndes).
tescui vb. v. BURDU╚śI. GHEMUI. ├ÄNDESA. ├ÄNGHESUI. ├ÄNGR─éM─éDI. TICSI.
TESCUI vb. a presa, a stoarce, a zdrobi. (A ~ strugurii.)
tescui, tescuiesc v. t. (intl.) a ancheta sever pe cineva.

Tescui dex online | sinonim

Tescui definitie

Intrare: tescui
tescui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a