Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru termonuclear

TERMONUCLEÁR, -Ă, termonucleari, -e, adj. (Despre energia nucleară) Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ◊ Reacție termonucleară = reacție de fuziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică prin realizarea unor temperaturi extraordinar de mari, fapt care face să se obțină cantități uriașe de energie greu de stăpânit și de dirijat. ♦ Care se bazează sau se referă la reacția termonucleară. ◊ Armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Pr.: -cle-ar] – Din fr. thermonucléaire.
TERMONUCLEÁR, -Ă, termonucleari, -e, adj. (Despre energia nucleară) Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ◊ Reacție termonucleară = reacție de fuziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică prin realizarea unor temperaturi extraordinar de mari, fapt care face să se obțină cantități uriașe de energie greu de stăpânit și de dirijat. ♦ Care se bazează sau se referă la reacția termonucleară. Armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Pr.: -cle-ar] – Din fr. thermonucléaire.
TERMONUCLEÁR, -Ă, termonucleari, -e, adj. Care se referă la formarea nucleelor elementelor mai grele din nucleele elementelor ușoare, la temperaturi foarte înalte. Reacție termonucleară. ◊ Armă termonucleară = bombă cu hidrogen, v. bombă.
termonucleár (-nu-cle-ar) adj. m., pl. termonucleári; f. termonucleáră, pl. termonucleáre
termonucleár adj. m. nuclear
TERMONUCLEÁR, -Ă adj. Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ♦ Reacție termonucleară = reacție de fiziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică, cu ajutorul unor temperaturi extraordinare; armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Cf. fr. thermonucléaire].
TERMONUCLEÁR, -Ă adj. (despre energia, reacția nucleară) obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ♦ bombă (sau armă) ~ă = bombă cu hidrogen. (< fr. thermonucléaire)
TERMONUCLEÁR ~ă (~i, ~e) (despre fenomene termice) Care ține de reacțiile nucleare; provenit din reacțiile nucleare. ◊ Reacție ~ă reacție de fuziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă pe cale termică, care eliberează cantități uriașe de energie. [Sil. -nu-cle-ar] /<fr. thermonucléaire

termonuclear definitie

termonuclear dex

Intrare: termonuclear
termonuclear adjectiv