Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru tendențios

TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. 1. Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor. 2. (Despre o operă literară sau de artă) Caracterizată prin tendință, căreia îi este proprie o anumită tendință. [Pr.: -ți-os] – Din fr. tendancieux.
TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor. [Pr.: -ți-os] – Din fr. tendancieux.
TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. Care urmărește un anumit scop; care trădează o tendință ascunsă, care vrea să insinueze ceva. Acesta este unul din cele mai tendențioase și mai minunate tablouri ale picturii universale. V. ROM. decembrie 1953, 265. Bănuiesc că exagerările tendențioase au creat atmosfera apăsată în general. REBREANU, R. II 14. Pentru acei care vor înțelege mai adînc premisele teoretice expuse mai sus, se va lămuri foarte bine și chestia ideilor sociale în artă... arta tendențioasă. GHEREA, ST. CR. I 297.
tendențiós (-ți-os) adj. m., pl. tendențióși; f. tendențioásă, pl. tendențioáse
tendențiós adj. m. (sil. -ți-os), pl. tendențióși; f. sg. tendențioásă, pl. tendențioáse
TENDENȚIÓS adj. v. părtinitor.
TENDENȚIÓS, -OÁSĂ adj. Cu tendință, care are un anumit scop; care vrea să insinueze ceva. [Pron. -ți-os. / cf. fr. tendancieux, it. tendenzioso].
TENDENȚIÓS, -OÁSĂ adj. 1. care urmărește un anumit scop, susține o ideologie. 2. lipsit de obiectivitate, părtinitor. (< fr. tendancieux)
TENDENȚIÓS ~oásă (~óși, ~oáse) Care manifestă o tendință ascunsă; lipsit de obiectivitate. [Sil. -ți-os] /<fr. tendacieux
tendențios a. care are o tendență anumită, ascunsă: scriere tendențioasă.
*tendențiós, -oásă adj. (d. tendență; fr. tendancieux). Care are o tendență, o intențiune ascunsă: informațiune tendențioasă.
TENDENȚIOS adj. parțial, părtinitor, pătimaș, subiectiv, (rar) pasionat, (reg.) părtăluitor. (O atitudine evident ~.)

Tendențios dex online | sinonim

Tendențios definitie

Intrare: tendențios
tendențios adjectiv
  • silabisire: -ți-os