Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru telemecanică

TELEMECÁNIC, -Ă, s. f., adj. 1. S. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir. 2. Adj. Care controlează și comandă de la distanță, prin dispozitive electrice, funcționarea mecanismelor. – Din fr. télémecanique.
TELEMECÁNIC, -Ă, s. f., adj. 1. S. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir. 2. Adj. Care controlează și comandă de la distanță, prin dispozitive electrice, funcționarea mecanismelor. – Din fr. télémécanique.
TELEMECÁNICĂ s. f. Tehnica dirijării mecanismelor de la distanță prin dispozitive electrice, cu sau fără fir.
telemecánică s. f., g.-d. art. telemecánicii
telemecánic adj. m., pl. telemecánici; f. sg. telemecánică, pl. telemecánice
telemecánică s. f., g.-d. art. telemecánicii
TELEMECÁNIC, -Ă adj. Care controlează și comandă funcționarea mecanismelor de la distanță. [< fr. télémécanique].
TELEMECÁNICĂ s.f. Comanda și controlul funcționării mecanismelor de la distanță cu ajutorul undelor electrice; telecontrol. [Gen. -cii. / cf. fr. télémécanique < gr. tele – departe, mechane – mașină].
TELEMECÁNICĂ s. f. ramură a tehnicii cuprinzând principiile și metodele de comandă ale funcționării meca-nismelor de la distanță. (< fr. télémécanique)
TELEMECÁNIC ~că (~ci, ~ce) Care controlează și comandă de la distanță funcționarea mecanismelor și proceselor tehnice. /<fr. télémécanique
TELEMECÁNICĂ f. Știință care se ocupă cu studiul dirijării și controlului la distanță a diferitelor procese (tehnice, biologice etc.) prin mijloace de telecomunicație. [G.-D. telemecanicii] /<fr. télémécanique
telemecánic, -ă adj. Care controlează și comandă funcționarea mecanismelor de la distanță ◊ „La Dnepropetrovsk (Uniunea Sovietică) a fost realizată o instalație telemecanică pentru una din minele carbonifere ale bazinului Doneț.” Sc. 25 III 64 p. 3 (din fr. télémécanique; Fl. Dimitrescu în LR 2/70 p. 143; DTP; DEX, DN3)

telemecanică definitie

telemecanică dex

Intrare: telemecanic
telemecanic adjectiv
Intrare: telemecanică
telemecanică substantiv feminin