Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru telemea

TELEMEÁ s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare și conservată în saramură. – Din tc. teleme.
TELEMEÁ s. f. Brânză preparată din caș bine stors, tăiat în bucăți cu fețe de obicei dreptunghiulare, și conservată în saramură. – Din tc. teleme.
TELEMEÁ s. f. Brînză fabricată din caș bine stors de zer, tăiat în felii groase și așezat, spre conservare, în putini cu saramură; brînză de Brăila. Dacă acest caș este scos din laptele acru căruia i s-a scos untul, ia numele de telemea. PAMFILE, I. C. 35. Pentru masă... fac rost de ceva măsline, o cutie de sardele, nițică telemea și gata afacerea. La TDRG.
telemeá s. f., art. telemeáua, g.-d. art. telemélei
telemeá s. f., art. telemeáua, g.-d. art. telemélei
telemeá (-éle), s. f. – Varietate de brînză albă. Tc. telleme (Scriban), mai curînd decît tc. telme (Șeineanu, II, 354; cf. Tiktin).
TELEMEÁ f. Brânză (de oaie) preparată din caș tăiat în bucăți și păstrată în saramură. [Art. telemeaua; G.-D. telemelei] /<turc. teleme
telemeà f. brânză de putină din laptele din care s’a scos untul. [Turc. TELMÈ, brânză găurită].
telemeá f., pl. ele (turc. telleme, telleme peniri). Brînză albă făcută din caș cu maĭ mult cheag, apoĭ bine stors în învălitoarea luĭ, presărat cu neghină orĭ cu susan negru și tăĭat în calupurĭ în patru colțurĭ (telemea dulce) orĭ pus în saramură în putinĭ, unde se întărește (telemea sărată). – Se numește și brînză murată, brînză cu neghină și brînză de Brăila.

Telemea dex online | sinonim

Telemea definitie

Intrare: telemea
telemea substantiv feminin